Мушкатото е най-популярното растение у нас за лятна украса. С

...
Мушкатото е най-популярното растение у нас за лятна украса. С
Коментари Харесай

Мушкатото – най-популярното балконско растение у нас

Мушкатото е най-популярното растение у нас за лятна декорация. С него украсяваме балкони, первази и даже лехи. Това съобщи за БГНЕС Снежка Каратотева, основен експерт Сезонни действия в Университетски ботанически градини, София.


Ботаническата градина е провела през днешния ден Празник на мушкатото. Това е многогодишно растение от Южна Африка, което е доста известно за лятно зацветяване в умерените ширини. През зимата се съхранява на топло в пространства.


„ Мушкатото се появява у нас най-вероятно още при започване на ХХ век “, описа Каратотева.


Броят на мушкатата е голям, над 400 типа. „ Най-популярните сортове са британското мушкато, както и индришето, като напоследък най-популярният вид е „ Калиопе “. То е композиция от два типа, доста едроцветно и полукаскадно “, съобщи специалистът.

Индришето, с изключение на за декорация, се употребява и в кулинарията. „ С него ароматизираме ястия, най-вече сладки и компоти, само че също по този начин се счита, че прогонва насекомите, главно комарите. Индришетата са приятни за балконско зацветяване “, уточни Каратотева. Има доста и разнообразни типове индришета освен по миризма, само че и по формата на листата. „ Интересна при тях е листната маса, а не цветовете “, изясни тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР