Мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-Net) установява тревожно увеличаване на

...
Мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-Net) установява тревожно увеличаване на
Коментари Харесай

Притеснителна тенденция: Деца харчат пари онлайн без да знаят!

Мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-Net) открива обезпокоително увеличение на броя на дребните деца и младежи, които се оказват в разнообразни цифрови клопки, оповестяват от Европейски потребителски център България.

Независимо дали посредством съмнителни предложения в лотарии в интернет, онлайн игри или обществени медии: младите интернет консуматори харчат пари, без да желаят и от време на време без да са разбрали, че го вършат, или пък споделят персонални данни, с които евентуално може да бъде злоупотребено.

За да помогне на младежите и на техните родители, които търсят правна помощ в локалните европейски потребителски центрове, ECC-Net създаде образователни материали, които демонстрират какви са главните онлайн опасности и по какъв начин да се предпазят от тях.

Деца в клопки на разноските

Виктор, 13 години,  купува виртуална валута, с цел да усъвършенства своя футболен тим посредством конзолата за игри, обвързвана с интернет. Зарибен от играта, Виктор в последна сметка харчи €90 за деветдесет секунди. Въпреки че момчето не знае паролата на майка си за покупки в приложението, тя е автоматизирано непокътната в конзолата му от по-ранна покупка.

За благополучие един от центровете съумя да предотврати фрапантни финансови вреди за майката на Виктор, като посредничи с търговеца. Но шокът, който би трябвало да е изпитало фамилията на Виктор, не е изключение. Мрежата от Европейски потребителски центрове постоянно вижда други случаи като този, които засягат от време на време даже деца на 6-7 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР