Мрачният залог на руския президент Владимир Путин, че Америка и

...
Мрачният залог на руския президент Владимир Путин, че Америка и
Коментари Харесай

Съдбата на Украйна в клещите на американската вътрешна политика

Мрачният залог на съветския президент Владимир Путин, че Америка и Западът ще се уморят от бруталната му война преди него, наподобява все по-печеливш с всеки минал ден.

Почти седем седмици откакто президентът Джо Байдън изиска от Конгреса 60 милиарда $ за допълнение на оръжията и боеприпасите на Киев - дружно с още 14 милиарда $ за Израел, написа CNN в собствен разбор, нищо не се е случило. Като сериозен удар по вероятностите пред помощта за Украйна републиканците в последна сметка я въвличат даже в обособен спор за имиграцията. Тази невъзможност, дружно с намаляващите изгледи Конгресът да предприеме дейности преди празниците, принудиха Белия дом в понеделник да насочи предизвестия, които предвещават сериозен миг във войната.

" Парите ни свършват, а времето е съвсем изчерпано ", декларира пред кореспонденти съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. " Гласуването против поддръжката за Украйна е гласоподаване за възстановяване на стратегическата позиция на Владимир Путин ".

Коментарите на Съливан идват, откакто шефът на Службата за ръководство и бюджет Шаланда Янг предизвестява в писмо ръководителя на Камарата на представителите Майк Джонсън, че " спирането на потока от американски оръжия и съоръжение ще сложи Украйна на колене на бойното поле, като освен ще изложи на риск постигнатите от Киев триумфи, само че и ще усили вероятността от съветски военни победи ".

Посланикът на Украйна в Съединените щати Оксана Маркарова също се обръща с молба към законодателите да не изоставят страната ѝ.

" След като сме спечелили толкоз доста, не можем да го загубим в този момент ", споделя тя пред CNN. " Всички ние се молим и се надяваме на спомагателна поддръжка от страна на американския народ ".

Могат ли Съединени американски щати в действителност да обещаят, че ще бъдат с Украйна толкоз дълго, колкото е належащо?

Тревожният звук повдига въпроса дали разочарованието на администрацията е политическа тактичност, целяща да подтикне Конгреса към деяние, или отразява същинска угриженост, че американският поток от военна помощ, поддържащ съпротивата на Украйна, в действителност е заплашен. Като се има поради неуспехът на Конгреса и изключително на безредното болшинство в Камарата на представителите да извършват даже най-основните отговорности на държавното управление, паниката, граничеща с суматоха, може би е оправдана в Западното крило, продължава разбора на медията.

Нарастващите подозрения по отношение на уговорката на Съединени американски щати съответстват с настъпването на люта зима, през която се чака Русия още веднъж да се насочи към украинските цивилни жители и електроцентралите, които ги топлят. Има нови признаци, че Москва е съумяла да възвърне изтощените си сили и въоръжение и разполага с нови ракети и безпилотни самолети от съдружници като Северна Корея и Иран. Междувременно войната на Израел против Хамас засенчи тази в Украйна през последните седмици - обстановка, за която президентът Володимир Зеленски показва обществено терзанията си през последните седмици.

Докато оцеляването на Украйна е сложено на карта, репутацията на Съединените щати като международен водач също е застрашена. Само преди две седмици министърът на защитата Лойд Остин пътува до Киев и обществено поема ангажимент пред Зеленски: " Ние ще останем с вас за дълъг интервал от време ".

Но могат ли Съединени американски щати в действителност да спазят този обет, както в краткосрочната битка за финансиране на Украйна, по този начин и поради опцията някогашният президент Доналд Тръмп, който е враждебно надъхан към Киев и постоянно е бил благоразположен към Путин, да има положителни шансове да се върне в Белия дом, в случай че завоюва номинацията на партията си следващата година?

Идеята, че Вашингтон ще изостави демократична, суверенна страна, която се бори против инвазия на Кремъл в миналото беше немислима. Подобен ход освен би разрушил решимостта на Запада в Украйна, само че и би изпратил сигнал на съперници като Русия и Китай, че гаранциите за сигурност на Съединени американски щати за съдружниците им не значат нищо в други елементи на света.

Но смяната в мирогледа на Републиканската партия, ориентирана към изолационистката позиция " Америка преди всичко ", която Тръмп постанова, трансформира усещанията за силата на Съединени американски щати. Политическите сили, които биха могли да преобразят света по време на втория мандат на Тръмп, към този момент са в деяние във Вашингтон, изключително в Камарата на представителите, и заплашват да трансформират външната политика на Вашингтон.

Поддръжниците на продължаването на помощта за Украйна предизвестяват, че Путин и съветските служби наблюдават непрекъснато обстановката в Конгреса, и генералът от американската войска Бен Ходжис е изцяло склонен с това.

" Големият сблъск на воли е сред Кремъл и западните столици - Вашингтон, Берлин, Париж, Лондон и други ", споделя Ходжис на брифинг, проведен предходната седмица от Spirit of America, група с нестопанска цел, която работи дружно с военни и дипломати за разпространение на американските полезности.

Украйна в клещите на вътрешните разтърсвания в Съединени американски щати

Същите разединяващи политически сили, които вкарват Конгреса в задънена улица и предизвикват опцията за втори мандат на Тръмп, се съчетават, с цел да застрашат американското финансиране на украинската опозиция.

Десните републиканци упорстват за пакет от твърдолинейни промени в имиграционната политика на южната граница в подмяна на финансирането на Украйна, които са неприемливи за демократите в Сената. А и сред ръководената от републиканците Камара на представителите и ръководения от демократите Сенат има малко общи позиции и доверие. Спадащият рейтинг на Байдън лимитира способността му да продаде продължаващата огромна помощ за Украйна на обществеността, която става все по-скептична на фона на ежедневните компликации в Съединени американски щати, в това число поради високите цени на храните.

Междувременно неуспехът на Украйна да трансформира от дълго време обещаната контраатака в съответни триумфи стимулира скептиците да се запитат дали помощта, изпращана на Киев, се употребява дейно и какъв брой дълго ще продължи войната. И това са основателни опасения, като се има поради, че в напъните за подкрепяне на Украйна се употребяват милиарди долари на американските данъкоплатци.

Путин, с неговата висока приемливост към големи съветски жертви, наподобява подготвен да води война на безсилие, с цел да обезкърви врага си, и да чака политически промени в Съединени американски щати и Европа, които постепенно ще задушат украинската войска. В реалност Русия и Украйна са във война към този момент повече от десетилетие - откогато през 2014 година Путин анексира Крим, до тогава украинска територия. Тъй като войната е в задънена улица, нито Русия, нито Украйна са покрай договаряния за нейното преустановяване, като се има поради, че залогът и за двете страни е толкоз огромен и би трябвало непременно да избегнат проваляне.

И до момента в който пакетът за помощ за Украйна в този момент е увлечен в най-нерешимия политически въпрос в Съединени американски щати – имиграцията, в Москва Путин следи и чака.

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР