Мозъкът несъмнено е най-важният орган на човека. Там протичат жизнено

...
Мозъкът несъмнено е най-важният орган на човека. Там протичат жизнено
Коментари Харесай

4 храни, които поддържат мозъка свеж и млад

Мозъкът безспорно е най-важният орган на индивида. Там протичат витално нужните процеси, които вършат живота въобще вероятен. Мозъкът се намира в черепната празнина и посредством кости и кожа е добре предпазен от външни въздействия. Милиарди нервни кафези разрешават на тялото ни да извършва многочислените си характерни задания. Сетивни усещания, мисловна активност, придвижвания на тялото и страсти – всички тези процеси се координират от централната нервна система (главен и гръбначен мозък).

Размерите на мозъка и на обособените му дялове са разнообразни при мъжете и дамите, като по предписание мозъкът на мъжете е по-голям. С напредването на възрастта човешкият мозък се трансформира. Увеличава  се податливостта към болести, а натрупването на протеинови плаки покачва риска от Алцхаймер. През целия ни живот умират 10 % от нервните ни кафези. Ето за какво е изключително значимо да поддържаме мозъка си пресен и млад. Така наречените „ мозъчни храни “ (brain food) може да ни оказват помощ да противодействаме на остаряването на този извънреден орган.

Ядки и сушени плодове

Ядките и сушените плодове са изключително скъпи храни и не трябва да липсват в нито един кухненски долап. Те съдържат Омега-3 есенциални мастни киселини, които спадат към ненаситените мастни киселини и са от жизненоважно значение за човешкия организъм. Полезни са и за имунната система на мозъка. Освен това приемът на ядки и сушени плодове намалява общото равнище на холестерола и по този начин рискът от сърдечно-съдови болести понижава. Ядките доставят на организма и значими витамини от група В, антиоксиданти и минерали, които играят основна роля за предпазването от непознати на нашия организъм „ нашественици ”.

Черни боровинки

Черните боровинки съдържат фитохимикали и по-специално флавоноиди. Тези субстанции укрепват имунната система и защищават от свободните радикали, които се образуват като междинни артикули в тялото, предизвикват оксидативен стрес и могат да увредят клетките ни. Съдържащите се в черните боровинки пигменти намаляват риска от Алцхаймер. Тези чудодейни плодове наложително би трябвало да участват в менюто на хора над 50-годишна възраст.

Зелени зеленчуци

Преди всичко зелените листни зеленчуци оказват благоприятен резултат върху мозъка, предпазвайки го от увреждане на когнитивните функционалности и деменция. Така наречената диета MIND включва броколи, спанак, коприва, лапад, маруля, зеле и ряпа. Тази стратегия се основава върху здравословно уравновесено хранене съгласно правилата на средиземноморската диета и обгръща на първо място растителни храни с доста плодове и зеленчуци, риба и първокласен зехтин за предварителна защита на многочислени заболявания, които обикновено  пораждат с напредването на възрастта (диабет, хипертония).

Вода и зелен чай

Човешкият мозък се състои от към 75 % вода. Недостатъчният банкет на вода води до дехидратиране на тялото и мозъка, а следствията са затруднена централизация и главоболие. Ето за какво снабдяването на тялото с вода е от главно значение за огромна част от неговите функционалности, ръководени от мозъка. Препоръчително е всеки ден да се изпиват по 2-2,5 литра вода. Зеленият чай може да се комбинира с пиенето на вода. Той има по едно и също време успокояващо и ободряващо деяние и е богат на катехини (фитохимикали), които са едни от най-мощните и потребни антиоксиданти и защищават от атеросклероза.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР