Мозъкът използва съня, за да се пречиства от невротоксини, натрупани

...
Мозъкът използва съня, за да се пречиства от невротоксини, натрупани
Коментари Харесай

Сънят прочиства вашия мозък от отрови

Мозъкът употребява съня, с цел да се пречиства от невротоксини, насъбрани в дните на с напрежение, интензивно мислене. Американски учени считат, че в него има „ система за унищожаване на отпадъците ” и тя е една от фундаменталните аргументи да спим.

Изследване на медицинския център към Университета на Рочестър е посочило, че клетките на мозъка се свиват по време на сън и се отварят места сред невроните, в които минава „ отмиваща ” течност за пречистване. Според научните наблюдения мозъкът може да прави две неща – да работи и мисли или да е в заспало положение и да се прочиства след свършената работа. Едното изключва другото.

Изследователи и медици от дълго време изследват съня, който дружно със смеха и хълцането остава една от неразгаданите загадки на човешката природа. Един от огромните въпроси пред тях остава за какво животните спят, веднага като това ги прави уязвими за офанзивите на хищници, отбелязва Би Би Си.

Системата за пречистване по време на съня, видяна от американските учени, е наричана глимфатична система. Тя е комплицирана мрежа от взаимосвързани дребни тръби, която по време на сън при мишките се засилва десетократно, спрямо незаспалото им положение, и придвижва с отмиваща течност създалите се невротоксини отвън мозъка. Изследването удостоверява, че цялата ни логика на психиката се трансформира до момента в който спим и че спането има с изключение на възстановяващ, и предпазен резултат. За психическа причина за съня продължава да се смята консолидирането на спомените и работата с паметта. Сънят от биологична позиция се преглежда като физическа и химична реакция.

Много заболявания, които водят до загуба на паметта, като алцхаймер или паркинсон, се характеризират с появяването на повредени протеини в мозъка, които водят до загуба на мозъчни кафези. Учените допускат, че проблеми с автомеханизма на пречистване на мозъка е допустимо да водят до тези болести.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР