Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по

...
Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по
Коментари Харесай

29 октомври - Световен ден за борба с инсулта

Мозъчно-съдовите болести са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за дамите на 100 000 души население. В България се записват годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови болести от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От записаните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 заболели приключват с летален излаз. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с друга степен на неработоспособност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни. Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия. Тромбозите на мозъчните вени и дурални синуси са доста по-редки от артериалните лезии.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 година са с периодичност от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца, като болестността от исхемични инсулти е от 2.7 до 7.8./100 000, от хеморагичните - 2.9/100 000, а от тромбози на мозъчните вени и синуси - 0.6/100 000. Смъртността от мозъчни инсулти в детската възраст е 0.6/100 000 деца (от 7 до 28%).

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт, по тази причина мотото на акцията на Световната организация за инсулти „ Един от шест ” значи спазването на шест елементарни правила:

Оценка на личните рискови фактори и тяхното поправяне: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.
Редовни физически извършения.
Избягване на наднормено тегло посредством съблюдаване на здравословна диета.
Намаляване потреблението на алкохол.
Избягване на тютюнопушенето.
Обучение на популацията за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви ограничения би трябвало да бъдат взети.
Необходимо е ограмотяване на популацията за ранните признаци на мозъчен инсулт. Важно значение по този въпрос имат и националните медии.

Важен е незабавният контакт с БМП и предпочитаното превозване на пациентите с мозъчни инсулти до най-близката болница с кревати за лекуване на остри инсулти.

Първичната и вторична профилактика и лекуването в острата фаза на мозъчния инсулт изискват мултидисциплинарен метод от експерти невролози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи, експерти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари и други.

При съблюдаване на системата за организация на диагностично лечебния и профилакитчен развой ще се основат действителни условия за намаляване на болестността, смъртността и инвалидизацията от мозъчносъдови болести в нашата страна. С това ще се понижат както директните разноски за консумативи, лекарства и обслужване на тежко инвалидизираните заболели, по този начин и на индиректните разноски на обществото, личността и фамилията.

Със международния ден отдаден на битката с мозъчните инсулти, още един път се припомня на популацията, лекарите, извънправителствените организации и медиите за значимостта на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите заболявания, с което ще се снижи доста смъртността и инвалидността от тези тежки болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР