Мозъчната активност на човека е по-голяма при ръчно писане на

...
Мозъчната активност на човека е по-голяма при ръчно писане на
Коментари Харесай

С лист и писалка помним по-добре, отколкото с екран и стилус


Мозъчната интензивност на индивида е по-голяма при ръчно писане на хартия
(снимка: CC0 Public Domain)

Интригуващо ново изследване от японски откриватели сочи, че писането на хартия с химикалка води до по-голяма мозъчна интензивност и задържане на паметта спрямо писането на ръка посредством стилус върху таблет.

Изследователите допускат, че по-богатите пространствени елементи при писането върху хартия могат да обяснят за какво ръчното писане на лист усъвършенства „ кодирането ” на информация в мозъка, излиза наяве от на Токийския университет.

От години откривателите изследват разликите в мозъчната интензивност сред писането на ръка и боравенето с печатен текст. Мнозина учени допускат, че нервните процеси, участващи в основаването на ръкописния текст, включват по-голяма мозъчна интензивност в райони от мозъка, свързани с кодирането на нова информация. Това е нещо, което мнозина учители от дълго време са открили на практика.

Но дали всички преимущества на ръчното писане се дължат на физическия развой на държане на писалката и писането? Ако е по този начин, не би трябвало ли потреблението на химикалка върху електронен таблет да докара до сходни резултати? Оказва се, че не е по този начин.
още по тематиката
Новото проучване си е сложило за цел да открие всевъзможни явни разлики в мозъчната интензивност или съхраняването на информация в паметта при писане на ръка на книжен бележник, спрямо писането със стилус върху електронен таблет.

Всеки от участниците в изследването трябвало да прочете фиктивен диалог сред няколко студенти, обсъждащи бъдещи университетски въпроси, и по-късно да сформира график за просветителната работа през идващите два месеца. Едната група записвали графиците на хартиени бележници, другата група употребила таблет със стилус, а третата – смарт телефон с тъчскрийн клавиатура.

Час след първичната задача всеки участник дал отговор на поредност от въпроси, тестващи паметта по отношение на графика. През това време всеки бил сканиран с fMRI машина. Това разрешило на откривателите да мерят мозъчната интензивност в областите на паметта, свързани с езика и визуализацията.

Групата пишещи на хартиени тетрадки постигнала малко по-добри резултати при теста на паметта спрямо групите, боравили с таблети и смарт телефони. Активациите в избрани мозъчни области обаче са доста по-високи в „ хартиената ” група.

Активността в хипокампуса, прекунеуса и редица други, свързани с езика фронтални области на мозъка допуска, че механизмите за добиване на данни на паметта са по-силно развити у „ хартиената ” група.

Изследователите допускат за редица аргументи, заради които писането на хартия може да е по-ефективно за подкрепяне на мозъка да съхранява и след това да извлича нова информация. Изглежда, че основният фактор се дължи на тактилните и пространствените свойства при писането на хартия.

Хипотезата на учените е, че хипокампусът най-добре интегрира какво, къде и по кое време, когато става дума за постъпване на нова информация в съзнанието. Затова материалните свойства на хартията обезпечават повече „ закрепени сигнали ” за шифроване в паметта спрямо електронните устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР