Москва се сблъсква с поредното препятствие пред обслужването на международните

...
Москва се сблъсква с поредното препятствие пред обслужването на международните
Коментари Харесай

Расте несигурността около руския дълг

Москва се сблъсква с следващото затруднение пред обслужването на интернационалните си отговорности дни преди да станат дължими следващите лихвени преводи.

Проблемът е, че Националният депозитар за скъпи бумаги (НРД) в Москва, който получава за систематизиране заплащания по някои задгранични руски правителствени облигации, разгласи на 25 март, че един от пътищата на средствата е замразен. Става въпрос за съветската сметка в " Клиърстрийм " - сдружение в Люксембург, което осчетоводява покупко-продажбите - блокирана на 24 март, по данни от уеб страницата на НРД. Решение за обновяване на заплащанията ще бъде взето след инспекция на регулаторните органи.

Дължимите суми по руските държавни и корпоративни еврооблигации се трансферират през международни компании за клиринг и сетълмънт като " Клиърстрийм " и " Юроклиър ", които обработват преводите и удостоверяват собствеността върху активите преди да изпратят пари на западните вложители и по-късно на НРД за съветските им сътрудници. След съветското навлизане в Украйна обаче " Юроклиър ", която е владеене на тържища и банки и " Клиърстрийм ", която е част от немската " Дойче бьорзе ", оповестиха, че стопират да осчетоводяват търговски покупко-продажби с съветски скъпи бумаги в единодушие със глобите на Европейския съюз против Кремъл.

Последната възбрана уголемява мрежата от рестрикции срещу Русия, следена зорко от вложителите при всеки падеж. И която де факто тества желанието на Москва да заплаща, тъй като, в случай че бъде изолирана изцяло, погасяването на интернационалните отговорности просто ще стане безсмислено. Някои ограничения вече са в действие за " Юроклиър " и решението на " Клиърстрийм " може да усложни процеса до прекаленост. 

През идната седмица Кремъл би трябвало да преведе суми по две лихвени заплащания в общ размер от 190 млн. щ. $ по деноминирани в зелени пари облигации, като единият превод би трябвало да мине на 31 март през " Клиърстрийм ".

От началото на войната до момента, макар предухрежденията на рейтинговите организации и забавените заплащания по купони през тази седмица, съветското държавно управление не е пропуснало да погаси отговорностите си. Инвеститорите към този момент са преоценили съветските си инвестиции, а през идната седмица страната ще бъде изключена от всичките облигационни показатели на " Джей Пи Моргън Чейз ".

Руските компани0и, чиито притежатели са глобени, също би трябвало да отстраняват бариери по пътя си. 

Стоманеният колос " Северсталь ", в който мажоритарен притежател е съветският милиардер Алексей Мордашов, глобен от Европейския съюз и Англия, само че не и от Съединени американски щати, се приближава до банкрут откакто " Ситигруп " блокира лихвено заплащане, чийто гратисен интервал изтече на 23 март.  

Превод на друга руска стоманодобивна корпорация " Евраз ", в която дял има милиардерът Роман Абрамович, е бил обработен откакто в началото е бил блокиран от френската " Сосиете женерал ". Абрамович също е с наложени наказания от Европейски Съюз и Англия, само че не и от Съединени американски щати.    

Досега " Клиърстрийм " превеждаше регулярно и в точния момент парите за фирмите, в това число за " Газпром " и за лизинговото сдружение GTLK, както и изплатените през предходната седмица 117 млн. $ за лихви по съветски държавни облигации. Системата за сетълмънт няма да взе участие в идващото съветско лихвено заплащане на 28 март в размер на 102 млн. щ. $ по дългови бумаги с падеж през 2035-а, в чиито проспекти е заложена уговорка за издължаване в рубли. Три дни по-късно обаче следва ново погасяване по купони на облигации с падеж през 2030-а на обща стойност 87.5 млн. щ. $, за чиято обработка " Клиърстрийм " ще помогне.    

Инвеститори пък считат, че съветският банкрут е въпрос на време. В цената на съветските облигации към този момент е вкарана огромна доза неустановеност и огромният въпрос е по кое време тъкмо Москва ще реши да престане да заплаща, което е доста по-важно от съществуващите механически детайлности. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР