Москва. Руските гласоподаватели ще се насочат към избирателните секции този

...
Москва. Руските гласоподаватели ще се насочат към избирателните секции този
Коментари Харесай

Stratfor: Гласуване в Русия без Владимир Путин

Москва. Руските гласоподаватели ще се насочат към изборните секции този уикенд, с цел да изберат идващия си президент, само че множеството от тях считат, че решението към този момент е взето за тях. В края на краищата има малко жизнеспособни кандидати да спрат сегашния президент Владимир Путин от продобиване на изборите на 18 март и спечелването на четвърти мандат. Един публицист и опозиционен народен представител от Санкт Петербург обаче не е толкоз сигурен в резултата от гласуването. " В изборите има постоянно зърно на непредсказуемост ", предизвести Борис Вишневски, изявление с който е показано от Stratfor.

Докато Русия се приготвя за президентската конкуренция, може ли да ни разкажете за настроението измежду гласоподавателите?
Хората, с които приказвам, не са удовлетворени от това по какъв начин страната се ръководи от настоящия президент. Има надълбоко вкоренено схващане, че изходът от изборите е избран преди месеци и че всичко се прави за идната победа на Путин. Смятам, че този метод, който инцидентно споделя опозиционният политик Алексей Навални, е неправилен. Винаги има зърно на непредсказуемост в изборите - може би не в окончателните резултати, само че на избрани места сигурно.

За какво са толкоз нещастни руснаците?
Те са недоволни от високите цени за храната и комуналните услуги, макар обстоятелството, че Русия разполага с обилие от естествени запаси. Те са ужасени от рестриктивните мерки върху вносните артикули, резултат от неотдавнашните западни наказания против страната. Много руснаци изпитват огромни компликации да се оправят, тъй като заплатите и пенсиите са ниски, а цените наподобяват постоянно възходящи. Така че, в случай че изборите се организираха в естествена конкурентна среда, в която претендентите на опозицията биха могли да вземат участие на равнището на Путин, и в случай че тези претенденти получаваха обективни шансове да проведат акциите си през последните няколко години, тогава щяхме да забележим напълно друга политическа картина в този момент, която щеше бъде отразена в идните избори.

Смятате ли, че сегашната конкуренция, включваща осем претенденти, просто имитира свободни и демократични избори?
Всъщност, като се изключи Навални, на който не му беше позволено да се кандидатира, всички участници, които желаеха да вземат участие в изборите, участваха и не престават да вземат участие и през днешния ден. Въпреки това, някои от политическите „ леки категории “ и „ псевдополитици “, които не съумяха да получат нужните подписи, с цел да влязат в акцията не доближиха до окончателния лист с претендентите.
Ако Навални бе получил зелена светлина, с цел да се кандидатира за президентската конкуренция, щеше ли да има късмет против Путин?
Изборите сигурно щяха да бъдат по-интересно с името му на бюлетината. Но се колебая, че присъединяване му щеше да докара до някакви удивителни резултати. Той не е прочут отвън огромните съветски градове. И, да кажа истината, тези, които го поддържат, не гласоподават в числата, които мнозина биха желали.

Говорите за младежите в страната?
Да, някои от които са малолетни, да бъда прям. Те го почитат като смел герой против корупцията, която е необятно публикувана в цялата страна. Но младежите не вземат участие всеобщо на изборите в Русия.

Удивително е, че Навални, обичай и арестуван няколко пъти, остава в Русия. Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, две огромни имена в съветската съпротива, напуснаха Русия - решение, което може би е избавило живота им.
Жалко е, че Каспаров и Ходорковски живеят отвън Русия през днешния ден. Но въпреки всичко би било неправилно да се каже, че Навални е единственият опозиционен водач, останал в Русия. Той е един от дребното. Що се отнася до вашата забележка, че Каспаров и Ходорковски се опасяват за своя живот тук, първият, доколкото ми е известно, е бил принудително отхвърлен от Русия. Доколкото ми е известно, той се е заселил в Швейцария. Ако в миналото се върне при Путин в Кремъл, щеше да види нови обвинявания против себе си. Няма подозрение за това. Междувременно Каспаров в действителност има вяра, че животът му е в заплаха и аз почитам решението му да напусне. Да бъдеш политик и да се противопоставиш на Кремъл стана доста рисково в Русия. Убийството на Борис Немцов потвърждава това. Навални е добре осведомен с заплахата, само че избира да остане в Русия и да заплати цената.

Вярвате ли, че Кремъл е зад убийството на Немцов?
Подобно на доста други, нямам доказателства. Но като се има поради омразата, която той разпалваше у Путин персонално, нямаше да го изключа.

И въпреки всичко би трябвало да се съгласите, че болшинството от руснаците поддържат Путин, макар осезаемо по-ниските стандарти на живот, които последваха западното ембарго. Как обяснявате това?
Не се сюрпризирам от това въобще, като се има поради голямото зрителско наличие в многочислените медии, следени от Путин. Въпреки големите запаси, употребявани за оформянето на имиджа на президента, усещам, че рейтингите му отпадат. Не бих се изненадал, в случай че в този момент са под 50 %. Като член на Общинския съвет в Санкт Петербург и ръководител на фракцията на „ Яблоко “ в него се срещам с доста хора от разнообразни сфери на живота и множеството от тях се оплакват от Путин. Не обръщам доста внимание на резултатите от анкетите, които популяризират формалните медии. Ако те не са подправени в тяхната целокупност, те най-малко мощно се поправят в интерес на Кремъл.

Смятате ли, че Путин ще завоюва в първия тур на изборите?
Ако гласоподавателите желаят смяна в страната да излязат и да гласоподават за другите претенденти, а не за Путин, тогава мисля, че вероятността е много висока, с цел да станем очевидци на балотаж. За разлика от Навални, за който считам, че неправилно приканва хората да бойкотират изборите, предизвиквам всички да дойдат и да гласоподават.

Московчаните и жителите на Санкт Петербург са известни с непокорния си дух, само че живеещите в провинцията се считат за преобладаващо в интерес на Путин, който виждат като поръчител за непоклатимост в страната. Съгласни ли сте с тази концепция?
Въобще не. В интерес на истината, хората схващат стабилността по друг метод в цяла Русия. Те желаят непоклатимост в доставките, непоклатимост в обществената си сигурност, непоклатимост в техния комфорт и така нататък - всичко, което те не могат да чакат от настоящия водач. Икономическата рецесия в Русия, резултат от западните наказания продължава да се отразява върху живота на елементарните жители, които виждат богатите другари на Путин все по-богати всеки ден. И обратно на насърчаването на патриотичните усеща, военните дейности на Русия в Украйна и Сирия провокираха отрицание в цялата страна. Много хора желаят тези пари да бъдат ориентирани към неща, които усъвършенстват тяхното утежняване на качеството на живот и тяхната локална инфраструктура.

Кой евентуално би минал на балотаж втори кръг, в случай че подобен се организира?
Желая това лице да е Григорий Явински, ръководителят на Яблоко. Да оставя настрани участието си в партията, той е заслужен кандидат, който е доста просветен и има безупречна известност. Срещу Путин той е в доста по-добра позиция от останалите, аз не виждам явен претендент измежду останалите.

Как оценявате възможностите на Ксения Собчак, щерка на първия демократично определен кмет на Санкт Петербург и наставник на Путин? Тя също е известна телевизионна водеща, публицист и актриса, наречена от мнозина „ съветската Ким Кардашиан “?
Както и доста други, не мога да я взема на съществено. Кампанията, наподобява, е част от шоуто. В предишното в никакъв случай не е повдигала въпросите, за които приказва в този момент. Така че присъединяване ѝ е част от демонстрацията, част от политическата обстановка.

Руските комунисти имат двама претенденти на гласуването: Павел Грудин, водач на КПРФ и Максим Суракин, ръководител на Комунисти на Русия. Как виждате техните шансове в изборите?
Суракин не е доста добре прочут и не може да чака забележителна поддръжка при изборите. Що се отнася до другия претендент, Грудинин, той е противоречива фигура, тъй като е главен капиталист с голяма бизнес империя под негов надзор. Как може един мултимилионен фабрикант да бъде яростен герой за правата на съветските служащи? Това е парадоксът на съветската политика.

Какво мислите за възможностите на Владимир Жириновски, различен дълголетен претендент за президент и ненапълно екстравагантен водач на Либералдемократическата партия?
Не го одобрявам съществено. Тези, които гласоподават за него, вършат това шеговито. Той няма нито изборна стратегия, нито правила. Всичко, което прави, е обвързвано с шоубизнеса и политическото блъскане. За страдание за Русия има хора, чието персонално схващане за страната и за света като цяло подхожда на посланието на Жириновски. Така че, когато претендентът съобщи, че руснаците под негово управление ще си мият ботушите в Тихия океан, мнозина кимнаха радостно.

„ Яблоко “, социално-либералната партия, която представлявате, в миналото е била възходяща мощ в съветския политически пейзаж, само че през последните няколко години се е разпаднала. Това, че управляващите разрешават на нейния ръководител, Явлински, да се кандидатира изборите може би, основава облика за свободни избори в Русия. Съгласен ли сте?
Наистина, „ Яблоко “ е имало по-добри времена от в този момент. Тези времена преди Путин са били по-добри освен за Яблоко, само че и за цялата Русия, за нейната процъфтяваща народна власт и за медиите. Това, което Путин направи първо, когато пристигна на власт през 2000 година, беше да унищожи свободната преса. Яблоко имаше по-голямо посланичество в разнообразни камари на властта преди идването на Путин. И въпреки всичко ние сме единствената съветска опозиционна партия, която не се е навъртала през годините към Путин. Въпреки че политическите ни облаги не повече от тези преди 2000 година, ние въпреки всичко имаме фракции в районните парламенти на Псков, Санкт Петербург и Карелия и стотици членове на партията работят в локалните парламентарни делегации. За страдание, Яблоко е възпрепятствано от неналичието на законодатели в Думата (руския парламент). Последният път, когато имахме депутати в него, беше още през 2003 година Нашият кмет неотдавна бе нелегално отхвърлен от кметството на град Петрозаводски. На фона на тези ограничавания, Яблоко се оправи.

Кои са най-преобладаващите тематики издигани от претендентите по време на акцията?
За страдание, с изключение на Явлински, никой от претендентите не приказва за външната политика на Русия. Те подценяват обстоятелството, че спадът в съветската стопанска система е освен резултат от западните наказания, само че и последствията от външната политика на страната. Ако не беше анексирането на Крим, намесата в Украйна и наличието на Русия в Сирия, глобите в никакъв случай нямаше да бъдат приложени и съветската стопанска система щеше да бъде в доста по-здравословно положение в този момент. Загубите, които Русия поражда от наказания, се правят оценка на 3 трилиона рубли (52,1 милиарда долара). Това има осакатяващ резултат, би трябвало да се съгласите. Вместо да търси нови врагове, Русия обезверено се нуждае от търсене на другари.

Нека за известно време да играя юрист на дявола и да отразя идеолозите на Кремъл. Западното ембарго не докара Русия до колене...
Не мисля, че това е нещо, за което Западът е имал за цел. От многото диалози, които съм водил с разнообразни западни политици, стигнах до извода, че светът желае мирна, предсказуема и процъфтяваща Русия, която може да бъде зачитана заради богатото ѝ културно-историческо завещание. Нелепо е да мислиш, че светът, в това число Съединените щати, се стреми да постави Русия на колене. Това е „ чучело “, предопределено да изплаши дребните деца и най-необразованите. Подчинените страни са част от XVII и XVIII, а не от през днешния ден. Като споделих, обаче, съзнавам извънредно добре икономическото и политическото въздействие, което тези страни упражняват.

Виждате ли Русия без Путин?
Аз сигурно върша - и доста ясно. Русия без Путин ще бъде демократична европейска страна, която се придържа към интернационалното право, ще зачита правата на индивида и живее в мир със съседите си. Това ще бъде страна, в която жителите свободно избират своите управляващи и я санкционират в урните, в случай че не обръща внимание на ползите на гласоподавателите.

Русия подготвена ли е за водач, който би могъл да схване тези правила? Ще има ли национална поддръжка?
Това ще бъде решено, откакто Путин се отдръпна. Но в случай че би трябвало да спрете човек на улицата някъде в Русия и да го попитате дали желае по-висока заплата или пенсия, сигурно ще го чуете да споделя „ да “. Ако го попитате дали желае управляващите да бъдат по-отговорни за дейностите си, още веднъж ще чуете „ да “. И в случай че го попитате дали желае синът му да бъде изпратен да се бие в Сирия, той несъмнено ще каже „ не “. Това сподели, съзнавам, че Путин ще направи всичко допустимо, с цел да се увери, че неговият правоприемник продължава политиката му. Но нещата се трансформират в някакъв миг в историята. Надявам се, че смяната в Русия ще пристигна по-скоро, в сравнение с по-късно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР