Москва предупреди срещу външна намесаМадуро обеща подкрепа за властта в

...
Москва предупреди срещу външна намесаМадуро обеща подкрепа за властта в
Коментари Харесай

Десетки арести в Куба заради масови протести

Москва предизвести против външна интервенция
Мадуро даде обещание поддръжка за властта в Хавана

Десетки са арестувани в Куба, откакто хиляди се причислиха към най-големите митинги от десетилетия против комунистическото държавно управление на острова, съобщи Би Би Си.

Сред аргументите за недоволството на кубинците са сривът на стопанската система, дефицитът на храни и медикаменти, повишението на цените и дейностите против пандемията от COVID-19.

Президентът Мигел Диас-Канел прикани последователите си да се борят с протестиращите и упрекна Съединени американски щати за икономическите проблеми в страната.

Антиправителствените стачкуващи са били арестувани от органите на реда, подкрепяни от цивилни служители на реда. На фрагменти в обществените мрежи се вижда по какъв начин се упражнява принуждение при арестите, показва Ройтерс.
Вашингтон разгласи поддръжка за кубинския народ в настояванията му за независимост. Президентът Джо Байдън насочи апел към властта в Хавана да служи на народа си, а не да се облагодетелства от него.

От Москва пристигна предизвестие - външни сили да не се намесват в Куба след демонстрациите.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор прикани за завършек на американското комерсиално ембарго над Хавана. А венецуелският му сътрудник Николас Мадуро даде обещание поддръжка на кубинския президент и “революционното правителство” на острова.

Европейски Съюз от своя страна настоя кубинското държавно управление да се вслуша в терзанията на хората, вместо да реагира с принуждение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР