Москва изостави основния си бастион в североизточна Украйна в събота,

...
Москва изостави основния си бастион в североизточна Украйна в събота,
Коментари Харесай

Руската хватка над Североизточна Украйна се разпадна пред контраофанзива на Киев

Москва изостави главния си бастион в североизточна Украйна в събота, при неочакван колапс на една от главните фронтови линии на войната, откакто възходящите украински сили заплашиха да обкръжат региона в шокиращо нахлуване, заяви " Ройтерс ".

Бързото рухване на Изюм в Харковска област е най-тежкото проваляне на Москва, откогато нейните войски бяха принудени да се отдръпват от столицата Киев през март, и може да се окаже решаваща повратна точка в шестмесечната война, с хиляди съветски бойци, изоставящи запасите от муниции и съоръжение, до момента в който бягат., добавя организацията.

Пробивите на фронта, които украинската войска направи на 5 септември, се развиват в региона източно от Харков в нахлуване, което през днешния ден бе доказано от Генщаба в Москва, въпреки и скрито зад израза " прегрупиране на силите ". За продължаващи триумфи на Украйна и партизански набези се оповестява и от Херсонска област на юг и даже против чиновници на Росгвардия в близкия до границата съветски град Суржда.

В обществените мрежи и украинските медии се появиха фотоси на украински военни пред входа на градовете Изюм и Купянск, а има и изказвания, че украински елементи са в покрайнините на летището на Донецк.

Повече от половин година след нахлуването от 24 февруари съветската войска по този начин и не съумя да завземе цялата административна територия на Донецка област. На 22 февруари Владимир Путин я призна за така наречен Донецка национална република, въпреки това сепаратистко създание на Москва да контролераше едвам към една четвърт от региона.

Сега съветските сили са принудени бързо да се отдръпват на изток, с цел да не бъдат обкръжени към 10 хиляди военни.

За три дни изюмско-балаклейската формация беше трансферирана на територията на ДНР " за реализиране декларираните цели на специфичната военна интервенция за освобождение на Донбас ", съобщи съветското министерство на защитата във връзка събитията в Харковска област.

След изказвания за хиляди убити украински и задгранични бойци, както и бронирана техника и артилерия, които няма по какъв начин да се потвърдят от самостоятелни източници, министерството добави, че " в хода на тази интервенция бяха извършени редица отвличащи и демонстационни мероприятия с обозначаване на действителни дейности на войски ". В същото време през днешния ден продължи обстрелът на украински обитаеми места, в това число Харков.

Появиха се известия и фотоси от опашки на границата с Русия от цивилни, бягащи от сраженията. Свидетелка във Валуйки, град в съветската Белгородска област покрай границата с Украйна, сподели пред " Ройтерс ", че е видяла десетки хора от Купянск със фамилии, които ядат и спят в колите си около пътищата. " Днес бях на пазара и видях доста хора от Купянск. Казват, че половината град е високомерен от украинската войска и Русия отстъпва... боевете наближават ", сподели тя.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков сподели, че чиновниците дават храна и здравна помощ на хората, чакащи на опашка на пункта за Русия. Сенатор Андрей Турчак от прокремълската партия " Единна Русия " и основен уредник на властта на съветската помощ за сепаратистите, заяви за повече от 400 транспортни средства на границата.

На 10 септември първият заместник-министър на информацията на ДНР Даниил Безсонов и военните репортери Александър Коц и Евгений Поддубни оповестиха изтеглянето на съюзническите войски от Изюм. Коц приказва и за изтеглянето на военните от Балаклея и Купянск. Според Поддубни командването е взело вярното решение, защото " обкръжаването на съветската формация в Изюм би било злополука ".

На 9 септември проруската военно-цивилна администрация на района разгласи евакуацията на цивилното население на Изюм, Купянск и Горен Бурлук и разгласи " прехвърлянето " на няколко обитаеми места под контрола на украинските сили.

Денис Пушилин, водач на така наречен ДНР, съобщи във видео, снимано от движеща се в незнайна посока кола, че обстановката в северната част на неговата " република " е тежка и се нанасяли удари по " историческите градове ", в това число Лиман на десетки километри от Изюм, Донецк и Горловка.

" Въпреки това подкрепям връзка с локалните администрации, подкрепям връзка със службите за незабавна помощ и даже с нашите подразделения. Има доста повече информация, само че евентуално ще мога да я обявявам малко по-късно, тъй като до момента, на този стадий, може да бъде в ущърб на нашите елементи ", добави той.

Украинската интервенция заплаши още първоначално с спиране няколко основни пътища и жп линии за доставяне на съветската войска и проруските елементи от ДНР. В Изюм беше щабът на съветската формация, настъпваща в Донбас от север и спряла в сраоения пред град Славянск, един от двата основни в региона. Балаклея - различен център на съветските елементи, бе зарязан на 8 септември. На доста места с отстъпващите сили бягат и украинск иколаборационисти като служители на реда, прокурори, общински чиновници и други, които избраха на преминат на страната на окупатора.

Засега се счита, че " прегрупирането " на съветската войска се дължи на няколко фактора, в това число резултата от доставеното от Запада артилерийско въоръжение.

Вероятно след несполучливи опити за пробив към Славянск от север през май и началото на лятото съветското командване е изгубило интерес към това направление. Групировката (през май - най-голямата на целия фронт) беше отчасти " демонтирана ", а постоянните елементи бяха сменени от резервисти. После стартира прекачване на сили, в това число на десантни елементи, в Южна Украйна в очакване на украинска контраатака, която към този момент те наподобява че сдържат сполучливо.

Десантчиците в Херсонска област обаче скоро също може да се нуждаят от помощ. Въпреки че към момента няма дълбоки пробиви на въоръжените сили на Украйна, обстановката за съветските войски продължава да се утежнява: те са изгубили няколко значими обитаеми места и е изключително сложна обстановката с тяхното доставяне през Днепър.

Вероятно украинската войска ще продължи да държи самодейността до идването на по-големи съветски запаси, които съгласно спорни изказвания се приготвят в разнообразни елементи на страната, само че са по-скоро неопитни и наети за къси периоди.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР