Москва иска да запази старите граници за сигурност с буферни

...
Москва иска да запази старите граници за сигурност с буферни
Коментари Харесай

Журналист разкри каква търговия върви между Путин и Байдън

" Москва желае да резервира старите граници за сигурност с буферни страни, с неутрални зони на сигурност. Това към този момент не е допустимо. Русия търгува със сигурността - колкото повече поискаш, все нещо ще ти дадат. Съединени американски щати желаят евакуиране на миротворческите корпуси от Молдова, Грузия, Южна Осетия. Така че има наддаване кой ще изиска повече с концепция за отсрочване на решения и изтъргуване на основата на напрежение ". Това разкри в изявление за БНР журналистът Валерий Тодоров - дълготраен сътрудник в Москва.

Според него се намираме " в първата фаза на една сходна хибридна война, която от заиграване може да докара до боен спор ".

" Има нагнетяване на нереални опасности за да се реализиран нови зони на сигурност. Но това съответствува със разтърсвания в световен мащаб, когато е ясно, че еднополюсният модел е разрушен. Той даже към този момент не е двуполюсен... Съперничеството е директно сред Съединени американски щати и Русия, Украйна ще бъде жертвата в този спор. Въпросът е по какъв начин ще се наместят ползите на останалите сили в този спор ", разяснява Тодоров.

По думите му няма дипломатически стъпки, които да охладят ентусиазма на военните, по тази причина рисковете от война са по-големи. " Ако Украйна влезе в НАТО, Русия ще реагира по непонятен метод. Излиза се от обичайна визия за война. Русия има задоволително средства да нападна по-далечни точки, без да излиза от своята територия ", сподели журналистът.

Според Валерий Тодоров казусът на Украйна е, че не съумя да излъчи политическата промяна, която пое като ангажимент Виктор Юшченко - да се ускори парламентаризмът, с цел да се балансират влошените връзки Изток-Запад.

" Ако Украйна в точния момент беше основала и укрепила автономността на Крим и беше основала икономическа зона, може би Русия нямаше да се изкуши да предприеме сходен ход, тъй като е военно-политически, военно-стратегически, геополитически. Оттук нататък се влиза в ползите на други страни - Турция, да вземем за пример, доставя оръжия на Украйна, само че купува от Русия противоракетните комплекси, опъва връзките си с НАТО. Турция желае независима роля. Англия пък стартира да изпитва имперски синдром ", разказа обстановката Тодоров.

Той показа и мнение за българската позиция по отношение на спора: " Наше присъединяване във военни дейности е изключено, няма с какво, а концепцията - нашата отбрана да бъде поета от наши сътрудници от НАТО, не се възприема задушевно от българите. Това изправя държавното управление пред проблеми. Никой няма интерес към войната, с изключение на военните, които би трябвало да покажат уменията, добити през годините. В случая България зае премерена позиция ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР