Москва e предложила на Киев да проведе среща между президентите

...
Москва e предложила на Киев да проведе среща между президентите
Коментари Харесай

РИА Новости: Москва предложи на Киев среща между Путин и Зеленски

Москва e предложила на Киев да организира среща сред президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски с по едно и също време парафиране на кротичък контракт от външните министри, оповестява РИА Новости, цитирайки думи на съветника на съветския държавен глава Владимир Медински.

Според него Русия в началото е считала, че срещата сред президентите Путин и Зеленски ще бъде допустима, когато страните изработят съглашението.

" Предложеният формат беше следният - първо се приготвя съглашение, по-късно то се утвърждава от договарящите, подписва се от външните министри на среща, след което се разисква опцията за среща на държавните глави за сключване на съглашението. Това не е елементарен въпрос, още повече че срещата може да бъде многостранна, с присъединяване на страните, които подсигуряват мира и сигурността в Украйна”, посочи ръководителят на делегацията.

Той добави, че Москва е предложила държавните глави да се срещнат по едно и също време с парафирането на контракта от външните министри.

" След днешния логичен диалог постигнахме единодушие и предлагаме решение, съгласно което срещата на държавните глави може да се организира по едно и също време с парафирането на контракта от външните министри. Още повече, че сега на парафирането и разглеждането на детайлностите по контракта могат да се разискват разнообразни политически нюанси и детайли”, посочи Медински.

Приключиха договарянията в Истанбул

В Истанбул завършиха договарянията сред делегациите на Москва и Киев за разрешаване на обстановката в Украйна. Съветникът на Путин дефинира срещата като градивна. Русия подхваща две стъпки към Киев за деескалация на спора, посочи Медински. Той акцентира, че става дума за боен и политически съставен елемент.

" Разговорите бяха градивни. Получихме за разглеждане оферти от Украйна - ясно изразена позиция по отношение на включването им в контракта. Тези оферти ще бъдат прегледани в най-скоро време, докладвани на президента и ще бъде даден съответният отговор”, разяснява Медински.

Киев е предложил да одобри безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурността си. Това значи, че Украйна няма да влиза във военни съюзи и да дава своя територия за непознати военни бази. Предложението включва и 15-годишен интервал на съвещания за статута на анексирания от Русия Крим. Всичко това може да влезе в действие единствено при изцяло преустановяване на огъня. Като евентуални гаранти могат да станат Полша, Израел, Турция и Канада.

" Накратко. Договор за гаранции за сигурност със засилен аналог на член 5 от НАТО. Държавите гаранти (САЩ, Англия, Турция, Франция, Германия и др.) вземат участие юридически интензивно в отбраната на Украйна от всякаква експанзия. Прилагане посредством референдум и парламенти на страните гаранти”, написа в Twitter съветникът на Зеленски Михайло Подоляк.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР