Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо

...
Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил пренебрегна патриарх Неофит в съболезнователно писмо

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо във връзка кончината на Сливенски митрополит Йоаникий.

Писмото е адресирано не до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а общо „ до членовете на Св. Синод ", което е жестоко нарушаване на църковния протокол в такива случаи. Съболезнователните писма, поради наличието си, имат ненапълно персонален темперамент, по тази причина се изпращат до персони, в тази ситуация – до предстоятеля на съответната черква, а не до институцията.

В писмото си Руският патриарх написа: „ Скъпи братя! Със тъга научих новината за гибелта на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който имах достойнството да познавам персонално. Изказвам ви откровеното си състрадание по отношение на тази загуба ".

Предполга се, че не става дума за протоколна неточност, а за умишлено занемаряване на Негово Светейшество патриарх Неофит като предстоятел на Българската православна черква, твърди изданието.

Няма изясненост за това какво е стимулирало решението на Руския патриарх. Това би могло да бъде здравословното положение на патриарх Неофит, само че също и неотдавнашното Богоявленско обръщение на Негово Светейшество, в което беше наказана експанзията против Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР