Мощни лекарства за отслабване като Ozempic, революционното лечение на диабет

...
Мощни лекарства за отслабване като Ozempic, революционното лечение на диабет
Коментари Харесай

За всички или за елитите: Бумът на лекарствата за отслабване рискува да създаде социални неравенства

Мощни медикаменти за намаляване като Ozempic, революционното лекуване на диабет вид 2, и лекарството за затлъстяване Wegovy, и двете създадени от датската компания Novo Nordisk, влязоха в публичното внимание предходната година, предлагайки нов метод за справяне с рекордните равнища на затлъстяване, само че изключителното търсене и високите цени ще ги държат надалеч от многото пациенти, които биха могли да се възползват от тях през 2024 година, създавайки по този метод обществени неравенства, разяснява Reuters

Новите медикаменти са известни като " GLP-1 агонисти ", а терапиите, които включват, могат да понижат апетита и глада, предизвиквайки задоволеност. Що се отнася до резултатите, те не могат да бъдат по-обещаващи: в клиничните изпитвания участниците са изгубили сред 15% и 20% от телесното си тегло, според от лекарството.

В Съединените щати, да вземем за пример, където към 40% от възрастните страдат от затлъстяване, 120 милиона възрастни могат да дават отговор на изискванията за тези лекувания, тъй че Novo Nordisk твърди, че целевият му пазар е повече от 760 милиона души със затлъстяване по света. Компанията обаче не може да създаде задоволително Wegovy, с цел да отговори на търсенето, като го продава единствено в няколко от най-богатите страни в света. В тази обстановка доста хора са се обърнали към Ozempic, лекарството за диабет, създадено от Novo, което съдържа същата дейна съставна част, семаглутид, с цел да смъкват килограми. 

Това нараснало търсене на собствен ред генерира дефицит на Ozempic и нови проблеми във връзка с застраховката за пациенти с диабет, които се нуждаят от нея.

Контраоферти на Съединени американски щати  

Това е подтекстът, в който американската компания Eli Lilly предложи Zepbound (името, под което се предлага на пазара в Съединените щати), различен GLP-1 и най-новото лекуване срещу затлъстяване, пуснато от компанията, след докладвания триумф на Mounjaro, лекарство, ориентирано към болните от диабет. 

Както Mounjaro, по този начин и Zepbound имат като дейна съставна част тирзепатид, молекула, която към този момент е утвърдена за лекуване на диабет и е пусната на пазара като опция на медикаментите въз основата на семаглутид, които към този момент са предписани за загуба на тегло. Zepbound, прилаган посредством инжектиране един път седмично, сподели в огромно клинично изпитване, че води до забележителна загуба на тегло, както е посочено от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA), която даде зелена светлина на това лекарство, създадено от Eli Lilly в края на от 2023 година Важно е да се означи, че Zepbound е лицензиран за хора със затлъстяване и наднормено тегло, които също имат обвързван здравословен проблем (диабет вид 2, хиперхолестеролемия или хипертония), а не за хора, които просто желаят да изгубят няколко кг. 

Фармацевтичната промишленост тества нови версии на медикаменти  

Съперниците във фармацевтичната промишленост, в това число американската Pfizer Inc и англо-шведската AstraZeneca Plc, също се пробват да навлязат в този разширяващ се пазар на медикаменти за намаляване, който се чака да доближи 100 милиарда $ след десетилетие. Те тестват версии на медикаменти, които могат да бъдат по едно и също време по-достъпни и с по-малко странични резултати, отбелязва Reuters, представена от Agerpres и Digi24. 

Изследователите са разкрили също, че тези лекувания могат да предпазят от сърдечни и бъбречни болести и сега ги тестват за положения като Паркинсон, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, сънна апнея или алкохолна взаимозависимост. От друга страна, скорошно изследване, което проучва няколко от тези медикаменти, сподели, че те покачват риска от стомашно-чревни проблеми (чревна непроходимост и други). Що се отнася до дълготрайния риск от тези лекувания, определянето му ще отнеме години. 

Изследванията акцентират най-вече позитивните резултати върху живота на пациентите  

Голямо изследване в Съединени американски щати не откри доказателства, че приемането на Ozempic или Wegovy на Novo Nordisk е обвързвано с увеличение на мислите за самоубийство. Обратно, анализът на данни от електронни медицински досиета на повече от 1,8 милиона пациенти откри по-нисък риск от нови или повтарящи се суицидни мисли при тези, приемащи семаглутид, спрямо тези, които употребяват други медикаменти за намаляване или диабет. Когато медикаменти като Wegovy, Ozempic или Zepbound работят, те могат да трансформират живота на хора, чието тегло усилва рисковете за здравето им, от диабет до сърдечни болести и бъбречни болести. 

Сред рисковете от приложимост - подправени версии или корист

Един източник на безпокойствие са подправените версии на медикаменти за намаляване, защото подправените версии на Ozempic към този момент са изпратили хора в болница с рисково ниска кръвна захар. Освен това ползата, провокиран от тези медикаменти измежду необятната общност, поражда боязън, че хората без затлъстяване ще злоупотребят с тези лекувания, с цел да изгубят няколко кг, за тези хора рисковете, свързани с тези медикаменти, не могат да бъдат уравновесени от изгодите за здравето, добити от хората със затлъстяване. Страничните резултати на тези медикаменти могат да включват гадене, диария, повръщане, запек, коремен дискомфорт и болежка и даже загуба на коса. Продуктовите листовки съдържат и други значими предизвестия, които би трябвало да се вземат поради. 

Лекарства за елита?  

Много пациенти са се борили със затлъстяването от години и са разкрили, че измененията в диетата и упражненията не са устойчиви, в случай че се лимитират единствено до тях. Но разноските за използване на такива лекувания остават несъразмерни сега. В Съединени американски щати да вземем за пример цените на дребно за Wegovy и Zepbound надвишават 1000 $ на месец. Освен това актуалните данни демонстрират, че пациентите би трябвало да продължат да употребяват тези медикаменти в дълготраен проект, с цел да поддържат загубата на тегло, в противоположен случай съществува риск от възобновяване на изгубените килограми. Частните здравни застрахователи също намират способи да забавят или откажат използването на медикаменти за намаляване. Някои лекари споделят, че им е по-трудно да получат застрахователно покритие за чернокожи и латиноамерикански пациенти със затлъстяване, които разчитат на държавни здравни проекти и са изправени пред по-висок риск от диабет и други затруднения.

" Ще имаме ли застрахователно покритие за множеството от нас, или това ще бъде лекарство за елита, който може да заплати от джоба си? ", пита доктор Андрес Акоста, специалист по затлъстяването в клиниката " Майо " в Рочестър, Минесота. 

Тези трендове повдигат дълбоки въпроси за лекарите, които се пробват да схванат кой от техните пациенти се нуждае най-вече от тези медикаменти и по какъв начин да подсигурява, че имат достъп до тях. Д-р Лорън Ебърли, учител по сърдечно-съдова медицина в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания, откри, че използването на GLP-1 медикаменти за лекуване на диабет е по-ниска измежду чернокожи, азиатски и испанци, употребяващи частна здравна застраховка, в сравнение с измежду бели пациенти.

" Наистина сме загрижени за несправедливостта, която тази обстановка ще увековечи като директен резултат от недостъпността на тези медикаменти, изключително за по-маргинализираните групи ", акцентира тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР