Фор Бояр - крепостта, превърнала се декор на популярно френско

...
Фор Бояр - крепостта, превърнала се декор на популярно френско
Коментари Харесай

Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български участници, може да рухне

" Фор Бояр " - крепостта, трансформирала се фон на известно френско телевизионно съревнование, е застрашена от капризите на времето и е планувано до 2028 година да бъде ремонтирана, съобщи Агенция Франс Прес. Това е решено от управляващите в департамента Шарант Маритим, Западна Франция.

Управата прави публично допитване за възобновяване на оборудването.

Паметникът от 19-и век, ситуиран в Атлантическия океан сред островите Олерон и Екс, е " жертван на съсипия " поради неналичието на отбрана от вълните, се споделя в прессъобщение на администрацията, която стопанисва обекта от 1989 година насам.

Ремонтните действия, които е планувано да се извършат сред 2025 година и края на 2027 година, ще включва възобновяване на някои от съществуващите в предишното защитни уреди, като се употребява бетон, наподобяващ истинския гранит.

Прогнозният бюджет е 36 млн. евро без налозите, а управляващите считат, че ще са нужни 44 млн. евро за плануваните възстановителни действия.

Издигната сред 1803 година и 1857 година за задачите на армията, крепостта е превърната в затвор. Постепенно обаче " Фор Бояр " стартира да се разрушава, преди да влезе в листата на историческите монументи. През 1988 година оборудването е добито от продуцент на телевизионно предаване, а на идната година - продадено на локалната администрация за алегорична сума от един френски франк, като департаментът дава отговор за поддръжката, напомня Агенция Франс Прес.

Телевизионното съревнование " Фор Бояр " стартира да се излъчва във Франция през 1990 година, като са снимани над 1500 епизода. Те са показани в към 40 страни по света, което трансформира крепостта в атракция, напомня Агенция Франс Прес. 

През цялата година хиляди хора стигат до крепостта с размери 68 на 31 метра, с цел да полюбуват на овалния й контур. До нея може да се отиде единствено с лодка или хеликоптер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР