Морски бриз, ярко слънце и безкрайно синьо небе - завладяващите

...
Морски бриз, ярко слънце и безкрайно синьо небе - завладяващите
Коментари Харесай

Вино за Путин: проблемите на придворните доставчици в Кремъл

Морски бриз, блестящо слънце и безпределно синьо небе - завладяващите гледки и топлият климат са трансформирали живописните хълмове на черноморското крайбрежие в Краснодарския край в желана дестинация за избрани руснаци. Именно тук, покрай Геленджик, се намира внушителният " замък " на Путин, станал прочут на света от кино лентата на Алексей Навални. Това е и мястото, където от десетилетие насам се откриват една след друга елитни винарски мазета, занимание на мултимилионери и милиардери от близкото обграждане на Кремъл.

" От всички неща, които видях там, ме интересуваше единствено едно (...) - винопроизводството ", признава Владимир Путин през януари 2021 година по време на " телеконференция " със студенти.

Само най-хубавото от Европа

Посадъчният материал, бъчвите и оборудването за производството на виновността Titov са закупени от най-хубавите снабдители в Италия, а дизайнерските бутилки на SAVERGLASS са импортирани от Франция. Само най-хубавото от най-хубавото за винарната, която, както признава синът на притежателя ѝ в едно изявление, е в определения лист от снабдители на вино за Кремъл.

Дворецът на Путин край Геленджик - фотография от следствието на екипа на НавалниСнимка: Dmitry Schewtchenko

Друго вино от тази област, на което медиите даже съумяха да дадат негласния статут на " виното на Путин ", е " Усадьба Дивноморское ". Това вино през последните години се трансформира във значима част от менюто на приемите на най-високо равнище. Както се удостоверява от фотоси на менюто, появили се в медиите, Путин черпи с него държавните посетители - от Александър Лукашенко до Си Дзинпин.

Няма бутилки

За производството на " Дивноморское ", както и на други виновност от района, влиятелните богати притежатели на винарни не пестят пари. Както демонстрира анализът на митническите данни, винарните работят единствено с най-хубавото от Европа. Тук се употребяват освен италиански съоръжения и съоръжение, само че и експерти: процесът се управлява от италианския енолог Матео Колети. През 2021 година Владимир Путин даде с декрет съветско гражданство на Колети. Италианският експерт продължава да работи в елитната винарна - макар глобите. Войната обаче основава главоболия на придворния енолог.

Лозя в региона на Геленджик - скрийншот от Гугъл EarthСнимка: Гугъл Maxar Technologies Landsat/Copernicus

На първо време идват проблемите с опаковката. Руското елитно вино на приемите в Кремъл се сервира в самостоятелни дизайнерски бутилки, импортирани от Италия под марката " Vetri Speciali ". На питане на Дъждовни води италианската компания отговори, че към този момент не си сътрудничи с винопроизводителите на Путин след началото на съветската инвазия в Украйна.

Липсват също и коркови тапи

Бутилките обаче не са най-големият проблем на лозарите на Кремъл. Миналото лято влезе в действие още един пакет от наказания на Европейски Съюз, с който беше неразрешен вносът на типичен дъбов корк. Преди началото на войната обичаната винарна на Путин се хвалeше в профилите си в обществените мрежи, че тяхното вино се затваря единствено с " най-хубавия корк от водещи снабдители ”. Всички тези снабдители обаче са на територията на Европейския съюз.

За производителите на виновност, които се стремят към категорията " премиум ", естественият корк е от основна значимост, изяснява пред Дъждовни води Утц Графман, издател на известния немски винен лексикон Wein.Plus. " Това е традиция. Технически е допустимо коркът да бъде сменен със синтетичен корк или с запушалка. Но производителите постоянно се двоумят дали да го създадат от боязън, че виното им ще се асоциира с на ниска цена ", отбелязва експертът.

Освен това естественият корк е незаместим, акцентира Графман, в случай че виното продължава да отлежава в бутилката след отлежаването в бъчва. В последна сметка висококачествената естествена запушалка обезпечава стеснен, само че постоянен приток на О2 в бутилката.

Естественият дъбов корк от Португалия е в листата със санкците на Европейски Съюз Снимка: C. Kaiser/blickwinkel/picture alliance

За да е несъмнено, че Владимир Путин и другите ценители на елитното съветско вино няма да получат бутилка вино с неприятен усет от фалшив корк, неговите доверени винопроизводители са принудени да маневрират. Така главните винарни стартират да внасят португалски корк от компанията " Amorim " косвено през Турция.

Португалците ще вземат " спомагателни ограничения "

От своя страна португалската компания за произвеждане на корк " Amorim ” твърди, че не знае нищо за доставки за Русия през Турция. " Уведомихме някогашните си клиенти в Русия, че не желаем да им доставяме повече нашите артикули след съветската инвазия в Украйна ", акцентира португалската компания. В отговор на уточняващи въпроси на Дъждовни води по отношение на контрола на веригата за доставки представителят на компанията увери, че поради информацията за доставки през Турция компанията " обмисля спомагателни ограничения за надлежна инспекция на контрагентите, с цел да понижи риска от доставки за компании, употребявани за заобикаляне на глобите на Европейски Съюз против Русия ".

Ако глобите на Европейски Съюз бъдат нарушени, доставчиците могат да бъдат санкционирани с до 10 000 евро. Миналата година Европейската комисия внесе предложение в Европейски Съюз за увеличение на минималната санкция до 5% от годишния оборот на съответната фирма и за оповестяване на заобикалянето на глобите за закононарушение.

Още по тематиката в това видео на Дъждовни води:

Коркът, който завладя света

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР