Морска Звезда е изключително интересен представител на тип Иглокожи, който

...
Морска Звезда е изключително интересен представител на тип Иглокожи, който
Коментари Харесай

Морска Звезда

Морска Звезда е извънредно забавен представител на вид Иглокожи, който може да се срещне на дъното на океаните по планетата. Повечето Морски Звезди са с по пет лъча, поради което се назовават също по този начин петоъгълни иглокожи.

История на Морска Звезда

Морска Звезда се е появила на планетата ни преди към 480 милиона години. Днес на науката са познати над 1500 типа Морски Звезди. Морска Звезда живее на дъното на океаните, на процедура я има в безусловно всеки океан или море, като изключим тези без задоволително количество сол във водата. Морска Звезда избира да живее край коралови рифове и се среща на дълбочина до 10 километра. Морска Звезда пълзи по дъното на океаните и моретата благодарение на дребни крачета, които нормално имат дребни вендузи.

Как наподобява Морска Звезда

Морска Звезда нормално има пет лъча, само че се срещат също по този начин Морски Звезди с четири и даже с три лъча. Формата на тялото на Морска Звезда без лъчите е петоъгълна. Големината на Морска Звезда е от 2 сантиметра до 1 метър, само че множеството от тях са към 20 сантиметра.

Почти всяка Морска Звезда има доста ярка багра в наситени цветове. Най-често срещани са червеникавите Морски Звезди, само че също по този начин се срещат сини, лилави, зелени, черни, жълти и розови. Колкото е по-бледа Морската Звезда, толкоз е по-дълбоко мястото, на което живее. Морските Звезди, които живеят на по-плитко, са с доста ярки цветове.

Кожата на Морска Звезда е доста твърда, покрита е с дребни издатини като иглички, които са формирани от калциев карбонат. Морска Звезда има няколко хиляди дребни крачета, с които върви по дъното. Тя ги употребява също по този начин, с цел да получава през тях въздух, а също така с тяхна помощ съумява да хваща плячката си. В средата на тялото на Морска Звезда има диск, който е плосък или леко издаден. От него излизат лъчите на Морска Звезда. В лъчите се намират храносмилателни израстъци на стомаха, както и полови органи. По кожата на Морска Звезда има доста шипове. На края на всеки лъч има по едно алено леке, което е чувствителен орган.

 красива морска звезда

С какво се храни Морска Звезда

Храносмилателната система на Морска звезда е доста забавна. Над устата, която е ситуирана в центъра на корема, има две стомашни джобчета. От горното джобче излизат 10 храносмилателни пипалца. Долното джобче има способността да се обръща наобратно, като обгръща храната и отчасти я смила.

Морска Звезда е див звяр, който се храни с мекотели, червеи, миди, стриди, планктон, дребни безгръбначни, от време на време и с морски таралежи. Когато Морска Звезда успее да хване стрида или мида, или някакъв тип мекотело в раковина, тя се залепва за него благодарение на многочислените вендузи по крачетата си и благодарение на силата на мускулното напрежение съумява да разтвори мидата или стридата. В раковината Морска Звезда напъхва едното си стомахче, което се обгръща към меката част на животното и стартира да го храносмила, без да го гълтам. След като го трансформира в течност, Морска Звезда просто го всмуква.

Размножаване на Морска Звезда

Морска Звезда е двуполово животно. Във всеки лъч се намират полови органи. Морска Звезда се развъжда, като женската изхвърля яйца във водата, а мъжкият ги покрива със семенна течност и по този метод ги опложда. При избрани условия като температура на водата, задоволително храна и липса на представители на женския пол, мъжката Морска Звезда може да се трансформира в женска и да изхвърли яйца.

След оплождането се появява ларва, която плува свободно и нормално се закрепва наоколо до някоя стара Морска Звезда. Под влияние на феромоните на зрялата Морска Звезда дребната ларва минава през трансформация и се трансформира в дребна Морска Звезда. Някои типове Морски Звезди събират ларвите в особено джобче, където те се развиват до зрели човеци.

Любопитни обстоятелства за Морска Звезда

Интересен факт е, че Морска Звезда има мощно развита дарба да се регенерира. Ако някой от лъчите й е откъснат, той се възвръща. Освен това в случай че е откъсната част от Морска Звезда, която включва огромно парче от централния диск, тази част може да се развие до пълноценна нова Морска Звезда. Някои типове Морски Звезди са още по-интересни - при откъснат лъч самият той се развива до нова Морска Звезда.

Морска Звезда живее над 20 години, само че са срещани екземпляри, които са на над 35 години. Някои типове Морска Звезда имат способността при заплаха да изхвърлят встрани всичките си лъчи и по този метод да дезориентират хищника, който ги атакува. След това всички лъчи на Морска Звезда още веднъж израстват.

 мораски звезди

Морска Звезда няма кръвоносна система, само че тя сполучливо е сменена от водно-съдова система. Морска Звезда напълва целия си организъм с вода, която минава през всички елементи на тялото, а по-късно през кожата още веднъж излиза. Морска Звезда има малко сърце, което бие с 6-7 удара в минута. Морска Звезда няма мозък. Вместо мозък Морска Звезда има група свързани между тях кафези. Те й оказват помощ да взима решения - потвърдено е, че в случай че Морска Звезда успее един път да се освободи от рибарска мрежа, по-късно го прави с изключителна експедитивност и сръчност, защото съхранява мемоари и се учи от опита си.

С помощта на сетивните си органи в края на всеки лъч, които наподобяват очи, Морските Звезди могат да разграничават мрачевина и светлина, без да са в положение да виждат обектите в елементи.

Морска Звезда е доста потребна за човечеството, защото всяка година тя унищожава огромна част от въглеродния двуокис, който се намира в атмосферата. Морска Звезда е приета за санитар на океана, защото почиства дъното му от мъртви организми, а също по този начин унищожава болните и прекомерно слаби животни.

Вреди от Морска Звезда

Някои типове Морски Звезди унищожават огромна част от мидите и стридите, които се употребяват за индустриален улов. Има Морски Звезди, които унищожават рифообразуващи корали, като откъсват елементи от тях и те не могат да се възстановят. За да не бъдат унищожени изцяло някои коралови рифове, са провеждани акции за заличаване на огромни популации от Морски Звезди благодарение на отрови.

Повечето типове Морски Звезди не са отровни, само че Морската Звезда с название Трънен венец, която се среща край кораловите рифове на Индийския и Тихия океан, е мощно отровна за хората. Тя предизвиква мощна болежка, в случай че някой от шиповете й прободе кожата на индивида. Ако шипът се отчупи и остане под кожата, той стартира да отделя отровно вещество.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР