Мореплавателните съдове в китайски води изчезват от индустриалните системи за

...
Мореплавателните съдове в китайски води изчезват от индустриалните системи за
Коментари Харесай

Поредно главоболие за доставните вериги: Изчезват кораби край Китай

Мореплавателните съдове в китайски води изчезват от индустриалните системи за следене, създавайки още едно главоболие за международната верига за доставки. Растящата изолираност на Китай от останалата част от света — дружно със задълбочаваща се липса на доверие — може да се окаже повода, написа CNN.

Наблюдателите са почнали да виждат спад в морския трафик към края на октомври. Обичайно, фирмите наблюдават корабите си по света с помощта на технологията Automatic Identification System, AIS. Тя разрешава на корабите да пращат информация — да вземем за пример позиция, скорост, курс и име — към станциите по крайбрежията. Ако мореплавателният съд е отвън обсега на тези станции, информацията се предава посредством спътници.

Но това не се случва във втората най-голяма стопанска система, сериозно значим състезател в международната търговия. В последните три седмици броят на корабите, които предават сигнал от водите на Китай, понижават с съвсем 90 %, по данни на VesselsValue.

Новият закон за данните

CNN изпраща запитвания към Министерство на външните работи на Китай и Информационния офис на Държавния съвет, само че оттова мълчат.

Анализатори обаче считат, че знаят повода: новият китайски закон за отбрана на персоналната информация, който влезе в действие на 1 ноември. Той изисква фирмите, които обработват данни, да желаят позволение от Пекин за изпращането им отвън страната.

Законът не загатва категорично данните, които корабите изпращат. Но китайските компании може да задържат информацията като за всеки случай, счита Анастасис Турос, тийм водач в Marine Traffic. " Когато има нов закон, следва интервал, в който всеки би трябвало да ревизира дали го извършва ", споделя той.

Други специалисти дават още пояснения. Шарлот Кук, анализатор в VesselsValue, споделя, че някои AIS транспондъри са отстранени от станциите в Китай при започване на месеца по директива на силовите управляващи в Китай. Единствените, за които е разрешено да останат, са тези, конфигурирани от " квалифицирани страни ".

Не всички данни са изчезнали: спътниците към момента могат да бъдат употребявани. Но съгласно Турос, когато корабът е покрай брега, информацията не е толкоз надеждна.

С наближаването на Коледа загубата на информация от континентален Китай — дом на шест от десетте най-големи пристанища — ще сътвори нови проблеми за международната шипинг промишленост. Компаниите употребяват данните от AIS системата, с цел да плануват придвижването на корабите, да наблюдават сезонни трендове и да усъвършенстват ефикасността на пристанищата.

Желанието на Китай да резервира безспорен надзор върху всички данни и информация в границите на границите си не е изненадващо. То идва в миг, в който президентът Си Дзинпин продължава да връща Комунистическата партия във всеки аспект на стопанската система и обществото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР