Мораториумът е противозаконен и противоконституционен, смята енергийният експерт Славчо Нейков

...
Мораториумът е противозаконен и противоконституционен, смята енергийният експерт Славчо Нейков
Коментари Харесай

Славчо Нейков: При смяна на управляващото мнозинство ще има ли тест за доверие към КЕВР



Мораториумът е незаконен и противоконституционен, счита енергийният специалист Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. 
„ 47-ото Народно заседание работи от към месец, Министерският съвет - от три седмици, а КЕВР от 22 години. За последните 20 дни първо Народното събрание одобри един противоконституционен мораториум, който удари КЕВР по пълномощията. Водещ народен представител, началник на парламентарна група, разгласи КЕВР за нелегитимна и за институция с изминал мандат и нищо от това не е правилно. КЕВР си е законна и няма мандат по закон. Мандат имат комисарите “, сподели Нейков пред БНР.

„ Анонсът на премиера, че тези хора ще бъдат заменени, не тъй като им е изминал мандатът, а тъй като не обръщат задоволително внимание на крайния консуматор и не работят съгласно канона, това е доста съществено и не би трябвало да бъде подминавано с лека ръка. Задачата на КЕВР не е да пази единствено крайните консуматори . Задачата на КЕВР е да следи за оптималното развиване на пазара, защото  всички участници на пазара са като скачени съдове . “

Експертът подчертава върху изявления от средите на ръководещите, че са изгубили доверието в КЕВР и попита:

„ Какво ще стане, в случай че се смени ръководещото болшинство. Ще има тест за доверие към КЕВР ли ? Респективно комисари ли ще бъдат сменяни? “

 Председателят на КЕВР Иван Иванов Снимка: БГНЕС

На процедура две държавни институции – парламент и Министерски съвет се опълчват на трета държавна институция , а това са трите институции, които дефинират енергийната политика на страната, разяснява Нейков в предаването „ Преди всички “.

Славчо Нейков акцентира, че са нужни законови промени по отношение на активността на КЕВР и идния избор на нови членове, които съгласно него би трябвало да са специалисти, а не политици .

„ Изборът на комисари би трябвало да бъде предшестван от опция за доста необятно показване на кандидатури . “

В момента единствено депутати и парламентарни групи имат право да предлагат претенденти. Трябва да се даде опция на Неправителствени организации, на браншови организации и бизнес асоциации също да предлагат – по този начин ще има опция да се изберат стойностни специалисти, разясни Нейков.

Според него би трябвало да има и експлицитен текст, който да забрани на Народното събрание да разпитва КЕВР по съответни решения .

Абсурдно е самостоятелен орган, чийто актове подлежат на правосъден надзор, да бъде поставян в състояние да изяснява на депутати комплицирани механизми и решения, безапелационен е Нейков.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР