МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Затворник от Алабама, който трябва да

...
МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Затворник от Алабама, който трябва да
Коментари Харесай

Затворник от Алабама чака да чуе решението на съда относно планираната екзекуция с азотен газ

МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Затворник от Алабама, който би трябвало да бъде първият човек в Съединените щати, убит с азотен газ, чака да вижте дали ще получи пролонгация в последния миг от федералните съдилища в опита си да спре изтезанието.

Освен в случай че не бъде блокиран от съда, Алабама има намерение да екзекутира Кенет Юджийн Смит, 58, посредством в никакъв случай неизползвания способ на азотна хипоксия в четвъртък. Смит изиска от 11-ия областен апелативен съд на Съединени американски щати и Върховния съд на Съединени американски щати да блокират продължаването на осъществяването. Нито един съд не се е произнесъл до сряда сутринта.

Смит, който оцеля след опит през 2022 година да бъде екзекутиран посредством смъртоносна инжекция, изиска от Върховния съд на Съединени американски щати да преразгледа дали би било противоконституционно щатът да направи втори опит да го екзекутира.

11-та окръг преценя обжалването на Смит против решението на федерален арбитър от 10 януари да остави изтезанието напред. Каквото и да реши съдът, то се чака да бъде обжалвано пред Върховния съд на Съединени американски щати.

Адвокатите на Смит твърдяха, че страната се пробва да го направи обект на тест за пробен способ на екзекуция. Те настояват, че проектът на страната, който употребява противогаз, го излага на риск от задавяне със личното си повръщане или от продължителна и мъчителна гибел.

Някои щати търсят нови способи за екзекутиране на пандизчии, защото медикаментите, употребявани при смъртоносни инжекции, най-разпространеният способ за екзекуция в Съединените щати, се намират все по-трудно. Ако изтезанието на Смит посредством азотна хипоксия бъде осъществена, това ще бъде първият нов способ за екзекуция, употребен в Съединените щати, откогато смъртоносната инжекция беше употребена за първи път през 1982 година

Във вторник 11-ти окръг изиска от федерален арбитър да прегледайте новата информация, предоставена от Смит, че той непрекъснато е повръщал преди изтезанието, повишавайки риска от затруднения. Окръжният арбитър на Съединени американски щати Р. Остин Хъфакър-младши постанови в сряда, че новата информация няма да промени решението му да остави изтезанието да продължи.

Без разпоредено от съда престой на място, Алабама продължава с проекти за осъществяване на изтезанието.

Методът на изтезанието включва слагане на лицева маска вид респиратор върху носа и устата, с цел да се размени въздухът за дишане с азот, което води до гибел заради липса на О2. Три щата - Алабама, Мисисипи и Оклахома - са разрешили азотната хипоксия като способ за екзекуция, само че никой щат не се е опитал да го употребява до момента.

Офисът на основния прокурор на Алабама и юристът на Смит в устни причини пред 11-ти окръг показаха разнообразни отзиви за хуманността и рисковете от изтезанието посредством азотна хипоксия.

Адвокатите на Смит споделиха, че е изпълнено с незнайни и евентуални проблеми при нарушение на конституционна възбрана за грубо и извънредно наказване.

„ Това е първият опит за това. Няма данни какво тъкмо ще се случи и по какъв начин това ще продължи напред “, сподели пред съда юрист Робърт Грас.

Генералният юрист на Алабама Едмънд ЛаКур прикани съдиите да оставят изтезанието да продължи, като сподели, че „ Алабама е възприела най-безболезнения и човечен способ за екзекуция, прочут на индивида “.

Щатът предвижда в правосъдни документи, че газът ще накара пандизчия да загуби схващане за секунди и да аргументи гибел за минути. Критиците на непроверения способ споделят, че страната не може да планува какво ще се случи и какво ще почувства Смит, откакто надзирателят включи газта, не е известно.

Алабама преди този момент се опита да екзекутира Смит посредством смъртоносна инжекция през 2022 година, само че прикани той е изключен, преди да бъдат приложени медикаментите, защото управляващите не са съумели да свържат двете интравенозни линии към вените му. Адвокатите на Смит споделиха, че той е бил вързан за количката близо четири часа.

Смит е един от двамата мъже, наказани за наемно ликвидиране на брачната половинка на просветител през 1988 година, което раздруса дребна общественост в Северна Алабама. Прокурорите споделиха, че на него и на другия мъж са били платени по 1000 $, с цел да убият Елизабет Сенет от името на нейния брачен партньор, който бил надълбоко задлъжнял и желал да събере застраховка.

45-годишната Сенет е открита мъртва на 18 март 1988 година в дома си в окръг Колбърт с осем прободни рани в гърдите и по една от двете страни на врата, съгласно правосъдния доктор. Нейният брачен партньор Чарлз Сенет-старши се е самоубил, когато следствието се концентрира върху него като обвинен, съгласно правосъдни документи. Джон Форест Паркър, другият мъж, наказан за убийството, беше екзекутиран през 2010 година

Източник: apnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР