Монтана стана първият американски щат, който прие закон, забраняващ китайското

...
Монтана стана първият американски щат, който прие закон, забраняващ китайското
Коментари Харесай

Щатът Монтана забрани напълно TikTok

Монтана стана първият американски щат, който одобри закон, забраняващ китайското приложение TikTok на всички персонални устройства. Очаква се единствено подписа на губернатора Грег Джанфорте, след което приложението за къси видеа няма да има право да работи в границите на щатските граници и няма да може да се тегли от магазините за приложения, предава CNN.

Законодателството бележи следващата стъпка от страна на щатско държавно управление за ограничение на TikTok заради хипотетични опасения за сигурността и идва откакто някои федерални законодатели приканиха за национална възбрана на TikTok.

Законодателите в Камарата на Монтана гласоподаваха 54 – 43 за окончателното утвърждение на законопроекта, прочут като SB419. Ако Джанфорте го подпише, той ще влезе в действие през януари. Но законодателството може бързо да се изправи пред обилни правни провокации.

Изрично се показва TikTok като цел на законопроекта и обрисува евентуални наказания от $10 000 за нарушаване дневно. Санкциите ще се ползват и за всеки магазин за приложения, за който се откри, че е нарушил закона. Индивидуалните консуматори на TikTok в това време няма да бъдат глобени, в случай че го употребяват.

Губернаторът ще прегледа деликатно всеки законопроект, който законодателната власт изпрати на бюрото му “, сподели Брук Стройк, представител на Джанфорте.

През декември Джанфорте забрани TikTok на устройствата на държавните чиновници, а на идващия месец прикани университетската система на Монтана да последва образеца, което и стана.

В изказване TikTok загатна за евентуални правни дейности за опълчване на законопроекта.

Привържениците на законопроекта признаха, че нямат изпълним проект за оперативна реализация на този опит за цензуриране на американските гласове и че конституционността на законопроекта ще бъде решена от съдилищата “, сподели представителят на TikTok Брук Оберветер. „ Ние ще продължим да се борим за потребителите и основателите в TikTok в Монтана, чийто занаят и права от Първата корекция са застрашени от това нечувано превишаване на държавните дейности. “

Много държавни управления по света, в това число в Съединените щати, са употребявали властта си над публични устройства, които управляват, с цел да лимитират TikTok от смарт телефони, компютри и WiFi мрежи. Но тези ограничавания не се простират до персонални устройства.

Американски чиновници показаха опасения, че китайското държавно управление може да получи достъп до потребителските данни на TikTok посредством връзките си с компанията майка ByteDance и че такава информация може да бъде употребена в интерес на китайското разузнаване или пропагандни акции. Досега няма обществено доказателство, че китайското държавно управление фактически е имало достъп до персоналната информация на американските консуматори на TikTok или че е употребило тези данни, с цел да им повлияе. Но шефът на ФБР Кристофър Рей сподели пред Конгреса, че „ не сме сигурни, че ще забележим доста от външните признаци на протичащото се, в случай че се случваше “.

Правителството на Съединени американски щати прикани TikTok да бъде обособен от своите китайски притежатели, до момента в който TikTok съобщи, че може да се оправи с опасенията за националната сигурност, като издигне „ защитна стена “ към потребителските данни на Съединени американски щати, част от самодейност, наречена Project Texas.

Планът обаче не успокоява критиците на TikTok. Повече от половината американски щати ограничиха TikTok по някакъв метод и петъчното гласоподаване в Камарата на представителите в Монтана акцентира необятната поддръжка за ограничение на TikTok даже на неправителствени устройства.

Но бъдещето на законодателството на Монтана е нестабилно. NetChoice, софтуерна група, която смята TikTok за собствен член, съобщи в петък, че SB419 нарушава конституционната възбрана на Съединени американски щати против по този начин наречените „ сметки за погасяване “, или законодателство, което цели да накаже човек без правосъден развой.

Този ход на законодателния орган на Монтана основава рисков казус, че държавното управление може да се опита да забрани всеки бизнес, който не харесва, без ясни доказателства за непозволени дейности “, сподели Карл Сабо, вицепрезидент и основен консултант на NetChoice. „ Конституцията на Съединени американски щати ясно не разрешава на законодателите да одобряват закони за криминализиране на съответно лице или бизнес. Губернаторът Грег Джанфорте би трябвало да наложи несъгласие на този явно противоконституционен закон. “

Design it For Us, коалиция от юношески деятели, настояваща за промени в регулацията на платформата, се оплака, че вероятностите за интернет на локалните поданици не са отразени в законопроекта.

„ Вярваме, че обществените медии могат да бъдат потребни за младежите, в случай че са предопределени за нас “, споделиха Замаан Куреши и Ема Лембке, съпредседатели на групата. „ Забрани като тази лишават от действителна опция за самодейно справяне с опасенията за сигурността и поверителността на децата в тези платформи. “

Група, представляваща разработчици на приложения, сподели в петък, че законопроектът може да насърчи държавните управления да одобряват закони въз основата „ приложение по приложение “, създавайки комбинация от закони, които „ ще тежат на дребните компании за приложения “.

Въпреки че може да стартира с TikTok, явно няма да свърши дотук “, сподели Морган Рийд, президент на The App Association, която получава повече от половината от финансирането си от Apple.

Други групи на гражданското общество настояват, че SB419 нарушава правата на жителите на Монтана по силата на Първата корекция за свободно изложение и достъп до информация. Тази седмица в взаимно писмо до щатските законодатели, водени от Американския съюз за цивилен свободи, се твърди, че има висока конституционна спънка за държавни ограничавания върху словото.

SB 419 е цензура – това незаслужено би отрязало жителите на Монтана от платформа, където те приказват и обменят хрумвания всеки ден, и би основало обезпокоителен казус за несъразмерен държавен надзор върху това по какъв начин жителите на Монтана употребяват интернет “, се споделя в писмото.

Законодателството също по този начин загатва наличието в TikTok на „ рисково наличие “ и „ рискови провокации “, език, който Лин Гринки, откривател на Първата корекция и доцент в университета в Сиракюз, сподели, че мигновено подвига „ червен байрак “, предизвиквайки по-строг парламентарен надзор.

Само при изключителни условия рестриктивните мерки, основани на наличие, ще бъдат конституционно възможни според Първата корекция “, сподели Гринки. „ Разбира се, държавното управление на Монтана има безапелационен държавен интерес да пази здравето, благосъстоянието и неприкосновеността на персоналния живот на своите жители, само че законът е толкоз неразбираем, че е на практика неупотребим. Неясният статут по формулировка не е тясно пригоден и като подобен ще изчезне под контрола на Първата корекция. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР