- Монсеньор Пройков, на 5 и 6 май в България

...
- Монсеньор Пройков, на 5 и 6 май в България
Коментари Харесай

Папата ще даде благослов на всички българи заради миролюбието ни

- Монсеньор Пройков, на 5 и 6 май в България идва папа Франциск. Това е второ посещаване на началник на Римо-католическата черква у нас в границите на 17 година С какво привличаме вниманието на папата?

- Наистина е огромно събитие визитата в България, като имаме поради, че 1154 години България е християнска. И в интервал по-малко от 20 година за повторно папа идва в нашата страна. Защо тъкмо папа Франциск ще пристигна в България? Можем да си отговорим, че, от една страна, желае да мине по стъпките на предшественика му Йоан XXIII - монсеньор Ронкали, както и папа Йоан Павел Втори. Монсеньор Ронкали, който е бил 10 година в България през предишния век, и тогава е оставил огромна диря в историята на католическата черква в България. От друга страна, България е останала по доста мощен метод в сърцето на Ронкали, който по-късно е определен за папа. Именно затова и папа Франциск потегля по неговите стъпки. Той взема като обръщение за своето наличие в България - енцикликата, която папа Йоан XXIII написа по време на своя понтификат, отдадена на мира на земята и по този начин е озаглавена.

Логото за визитата беше направено от момиче от нашата общественост в България. То съставлява земното кълбо в ръцете на Бог, а от другата страна е България, която свети в особена светлина. Тя се излъчва посредством трикольора на страната и обгръща цялото кълбо. И с думите " мир на земята " папата идва в България, с цел да прокламира мира. Но освен да прокламира, а и да бъде в действителност живян.

България е място на Балканите, което премина през своя преход по  мирен, спокоен и търпелив метод. Заради това папата желае от нашата страна да разгласи, че мирът е вероятен. Балканите постоянно са били размирна зона, само че България е място на мира и на взаимно почитание. Папата пожела да даде своя благослов освен на католиците, само че и на всички българи поради миролюбието им.

От друга страна, изборът му да пристигна в страната е с оглед и на оповестените от него планове, че желанието му е да посети страните от периферията на света. Той не е ходил в огромни католически страни като Франция и своята родна Аржентина да вземем за пример. Но е бил в Босна, Херцеговина, Албания, Грузия. Места, където католическите общности не са огромни.

- Колко е българската общественост?

- Нямаме и един %. Преди 1989 година повече от 50 година воденето на статистика беше невероятно. В сегашното с излизането на толкоз доста католици от България да работят в чужбина одобряваме, че сме намалели. Затова най-вероятно сме към 1% от популацията на страната. Съвсем дребна общественост сме, само че фактът, че папата желае да пристигна, демонстрира, че знае за съществуването на католическата черква у нас.

- Казвате, че папата желае да посети периферията на света, само че точно от нашите земи потегля да се популяризира християнството в Европа...

- Така е. Да погледнем от един различен проект. Къде сме ние в Европа и в нашето европейско семейство? Ние сме вратата на Европа и в този смисъл България се намира на вярното място, което би трябвало да бъде посетено от папата. За да бъде окуражена и подкрепена за позитивната й роля.

- В тази връзка преди няколко дни от репортажи се видя по какъв начин папа Франциск се покланя ниско долу към обувките на свои посетители във Ватикана. Какво в действителност се случи?

- Папата всеки ден прави аудиенции. Имате поради аудиенцията на делегацията от Южен Судан. Смисълът на този жест е доста мощен и е обвързван още веднъж с мира. Южен Судан е  много размирна зона, приказва се за преврати и прочие На Изток има една традиция, която е надълбоко залегнала в религията. Обувката на индивида има доста мощно символно значение.

Нека да си спомним, когато президентът Буш организираше конференция в Ирак, един от публицистите смъкна обувката си и я хвърли към него. Обувката е знак както на  достойнство, по този начин и може да бъде израз на пренебрежение. 

В Евангелието пък е притчата за блудния наследник, който, тръгвайки по света, пропилява всичко, което беше извоювано за него от татко му с изпитание и любов. Когато младежът остава без прехранване, без нищо, осъзнава какво е изгубил и се връща в бащиния дом. Връща се и споделя " Съгреших пред тебе ". Бащата, очаквайки го, му поставя пръстен на ръката и обувки на нозете, което значи връщане на достолепието.

В случая с южносуданската делегация в акт на безпределно примирение папата, който е възрастен и трудноподвижен, падна на колене, с цел да целуне обувките на тези хора, с цел да ги прикани към мир.

Преди няколко години папата предложения ръководителите на Палестина и Израел в градините на Ватикана и дружно посадиха дърво на мира. Целият понтификат на папа Франциск е белязан от тази тематика. 

- Папата е и държавен глава. В този смисъл по време на визитата си в България какви са срещите и диалозите с представителите на българските управляващи?

- По държавния протокол, защото папата е началник на Ватикана, е на равнището на президента на България. Официалната среща е точно тази с президента. Поканите бяха отправени и от президента, и от премиера. Заедно с страната и ние сме уредник на визитата. Искаме папата да почувства, че го одобряваме от сърце и ще създадем всичко допустимо това да се случи.

- Освен срещи с президента и премиера какво друго включва програмата?

- Той ще дойде на 5 май малко преди обед. Пада се в неделя. Папата ще направи посещаване на президента, още на летището ще се срещне с премиера. След диалозите с президента ще се срещне с патриарх Неофит в Синодалната палата. Малко по-късно ще посети храма " Св. Ал. Невски ", където желае да се поклони пред иконата на Светите братя Кирил и Методий, след което ще направи персонална къса молитва. После ще излезе на площада сред катедралата и църквата " Св. София ", откъдето тъкмо наобед, както е по традиция в неделя, ще направи молитва " Царица Небесна ", която се прави след Великден. Красивото в тази ситуация е, че той ще се намира на едно прелестно място в София и ще бъде забелязан от целия свят. По този метод България ще е във фокуса на света. 

По-късно следобяд ще има публична молитва на площад " Ал. Батенберг ", която ще отслужи дружно с католическите епископи от България.

На 6 май папата ще посети бежански център за мигранти, което е негово категорично предпочитание. Не е избран още центърът. А оттова ще отиде в град Раковски, където е най-голямата католическа общественост в България и където ще отслужи литургия. Тя ще е в един от храмовете - те са огромни, само че не задоволителни за случая, защото ще има повече от 200 деца, които ще създадат първо причестяване. Те са от цяла България и ще са със фамилиите си. Следобед в различен храм в град Раковски папата ще има и среща с представители на другите религиозни общности от страната.

Вечерта се връща в София, където пък ще има събитие за мир. То е обвързвано с един зов за мир - нещо, което папата ще направи. За да остане този мир в нашите сърца и души, с цел да можем да покажем, че мирът е вероятен на Земята.

- Ще приказва ли папата на български?

- Не знам, може да каже няколко думи. Но при него няма тази традиция, която правеха другите ръководители на католическата черква, да поздравява на непознати езици за празници примерно. При папа Франциск го няма.

Събитието за мира, за което към този момент ви споделих, ще бъде в центъра на София. Между православната черква, католическата, джамията и синагогата, мястото, което назоваваме " дребния Йерусалим ", дружно с представители на тези религиозни общности в България.

- Миналия понеделник едно събитие помрачи католическия Великден. Изгоря огромна част от френската катедрала " Нотр Дам "...

- Наистина е доста трагично, само че е едно съвпадане с великденските празници. Ако си спомняте, единствено 3 дни преди Великден през 1925 година беше взривена църквата " Св. Неделя " в София. Беше опустошен един храм, а задачата беше да бъдат убити доста хора. Коментарите дори са, че това е " атентатът на века ". 

Случилото се в Париж може да е просто едно съвпадане. Провеждали са се ремонтни действия и прочие Тъжно е. Да, шедьовър е " Нотр Дам ", прелестен, на над 800 година Но се случва нещо и материалното изчезва. И в случай че търсим някакъв знак, би трябвало да кажем, че материалните неща през днешния ден ги имаме, на следващия ден ги нямаме, само че те не са всичко на този свят. Нека да се замислим върху това, изключително в последно време с новите хрумвания и така наречен " напредък " и търсене на нови хрумвания, посягаме върху фамилията. Всъщност това е най-ценното за хората. 

Библията още в началните страници ни приказва, че мъжът и дамата са сътворени от Бог.  Днес споделяме - Родител 1 и Родител 2. Какво е това? Посяга се на нещо доста скъпо, тъй като подрастващото потомство по какъв начин ще се обръща съм майка си и татко си. Ще споделя: " Ей ти, номер 1 и номер 2 ". Реално видяно, натам отиваме. Получава се едно обезличаване на фамилията, за което имаме духовна отговорност. Длъжни сме да бдим и да пазим шедьовъра семейство.

Колко прелестно е да дариш живот, да възпитаваш. Бог е избрал едни родители и внезапно ние решаваме да съсипем това, което е доста ужасно.

- Защо се стигна до такава степен?

- Това е въпросът. Има неща, пред които човек със примирение би трябвало да одобри, че това е тайната на Твореца. Какво значи да бъдеш набожен човек? Да се довериш на един престиж, по-голям от теб. Човек надникна зад пердето за основаването на живота, само че за какво би трябвало да го нападна и да се намесва в него. Един ден доста неща ще се извърнат против нас, тъй като не се прекланяме пред тайната на този, който е над всички.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР