Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в

...
Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в
Коментари Харесай

Варненски археолози откриха монети от преди 1500 години

Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в Девня. Златните и бронзови артефакти са открити при разкопки на част от античния град Марцианопол. Монетите са от късната древност и са с доста висока стойност. Това е второто монетно богатство, на което се натъкват археолозите в землището на кв. „ Река Девня ", като първото е от времето на Марк Антоний.

Мястото на находката е жилище от античния римски град Марцианопол, който през пети век е столица на провинция Втора Мизия. Тук археолозите откриват 12 златни и 21 бронзови монети.
Иван Сутев - шеф на Музея на мозайките - Девня: Това по наша преценка е крупна монетна находка-златна, която датираме от края на първата половина на пети век и я свързваме с хунските нашествия на Балканския полуостров, които са един от най-драматичните епизоди от североизтока на Римската империя.
Тогава градът е високомерен от войните на Атила и е опустошен при ръководството на император Теодосий Втори.
доктор Христо Кузов - археолог: На няколко монети той е изобразен с братовчед си Валенниат Трети, който става император на западната империя. Тази находка е останала укрита е непотърсена, тъй като е заровена в руините на жилищната постройка.Иван Сутев - шеф на Музея на мозайките - Девня: Най-интересната и най рядката от тях е в действителност монета с изображението на брачната половинка на императора Евдокия, която както е известно в края на своето ръководство отива в манастир.
За да се обезпечи сигурността на съкровището, огромна част от което към този момент е подземен, община Девня ще сложи камери за видеонаблюдение и прожектори в региона. Това е втората толкоз скъпа находка, като първата е от 1929 година и е едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР