МОН и синдикатите във висшето образование на среща за 16

...
МОН и синдикатите във висшето образование на среща за 16
Коментари Харесай

По-високи заплати във вузовете, но до декември

МОН и синдикатите във висшето обучение на среща за 16 млн. лева
Асистентите ще взимат с 20 на 100 повече или 1810 лева

Ректори считат, че може да се стигне до банкрути

Залегналите в държавния бюджет за 2023 година 16 млн. лева за увеличение на заплатите на университетските преподаватели с 20 на 100 от 1 август ще бъдат преведени в държавните висши учебни заведения до края на седмицата, само че ще стигнат единствено до декември.

Това се разбра след среща на просветния министър проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето обучение. Ректори остават обезпокоени, тъй като повдигането на заплатите е обезпечено с тези 16 млн. лева единствено до края на годината, а дали в новия бюджет за 2024 година ще има пари за това перо, не е ясно. Това ще изправи университетите на нокти да търсят средства за преподавателите и може да се стигне до банкрути, предизвестиха ръководители на висши учебни заведения пред “Труд news ”. Те не изключват и протестни дейности, в случай че патовата обстановка се резервира.

Сегашните 16 млн. ще отидат в 33 държавни висши учебни заведения, в които има общо 12 436 преподаватели, от които 2401 са асистенти, оповестиха от МОН. Така, асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лева Кой вуз какъв брой ще получи от общата сума обаче още не ясно - университетите си чакат писмата от МОН, с цел да схванат с какви пари ще би трябвало да изплащат по-високите хонорари. Освен това ще би трябвало да дефинират на университетски препоръки и при какъв марш да вдигнат заплатите на доценти и професори, които се вършат на база на асистентската.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР