Опело Христово е последование, което ни предава преживяването по време

...
Опело Христово е последование, което ни предава преживяването по време
Коментари Харесай

Митрополит Серафим: Опело Христово е последование, което ни предава преживяването - все едно сме там, на Голгота

Опело Христово е последование, което ни предава прекарването по време на подготовката на Христовото тяло за заравяне - все едно сме там, на Голгота, сподели за Българска телеграфна агенция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той уточни, че на днешния Велики петък минаването под Светата плащеница изобразява слизането ни с Христос в гроба.

Велики или Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият наследник Иисус Христос, с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На днешния ден в храмовете не се служи Света литургия, а свещенодействие, наречено Царски часове. В храмовете песнопенията са отдадени на страданията, гибелта и погребението на Христос.

Днес преди обяд се прави вечернята, по време на която се изнася Светата плащеница с изобразеното на нея положено за заравяне тяло Христово. Тя се слага пред изнесеното в средата на храма разпятие, там се прави поклонение в края на вечернята, описа Неврокопският митрополит Серафим. Традицията е през целия ден хората да се покланят на Светата плащеница.

Тази вечер ще се извърши свещенодействие с Опелото Христово. Това е едно последование, като се редуват къси тропари, предавайки ни настроението на всичко това, което е обвързвано с прекарването по време на подготовката на тялото Христово за заравяне. Там са и Неговата майка, Неговите възпитаници, свети Йоан Богослов, дамите мироносци, Йосиф и Никодим - за всички тях чуваме в текстовете на Опелото Христово, описа митрополит Серафим.

В края на богослужението, по този начин все едно сме на Голгота, пред кръста, от който е свалено тялото Христово, положено върху камъка и повито към този момент с чистата плащеница, дружно с Божията майка и Неговите възпитаници, всички тръгваме към гроба, в който да поставим тялото Христово. Затова се излиза от храма и се прави литийно шествие, описа Неврокопският митрополит Серафим. След литията свещеници издигат пред западния вход на храма високо Светата плащеница, държейки двете ѝ страни по този начин, че всички хора да могат да минат под нея и да влязат в храма.

Именно това е мястото, на което се минава под Плащеницата, защото това изобразява нашето слизане с Христос в гроба, изясни владиката. " Ние носим с него кръста си, спогребваме се с него, само че и чакаме да възкръснем дружно с него ", уточни още митрополит Серафим.

След влизането в храма, Плащеницата се поставя върху Светия трон, където в събота предиобед ще се служи вечерня със Света Василиева литургия, а вечерта е Пасхалната работа за Възкресение Христово. През нощта, като от гроба Господен, ще стартираме с излизането, на първо време свещеникът със запалената свещ, със светлината, която символизира Възкресението Христово. Той ще прикани всички с песнопението „ Елате, приемете светлина от незалязващата светлина и прославете Христос ", описа митрополит Серафим.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР