Учебниците за гимназистите ще бъдат безплатни само донякъде, защото училищният

...
Учебниците за гимназистите ще бъдат безплатни само донякъде, защото училищният
Коментари Харесай

Директори: Училищата трябва да доплащат за безплатните учебници

Учебниците за гимназистите ще бъдат безвъзмездни единствено ненапълно, тъй като учебният бюджет ще би трябвало да поеме част от разноските. За това алармира във фейсбук профила си Диян Стаматов, шеф на 119 приблизително учебно заведение и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура.

От идната образователна година хартиените учебници и електронно четимите учебници за гимназистите стават безплатни. Досега страната осигуряваше учебници единствено за учениците от първи до седми клас.

Безплатни ще бъдат учебниците единствено от общообразователната подготовка. Родителите обаче ще би трябвало да купят учебниците от профилираната и професионалната подготовка.

Държавата ще заплати по 300 лева за образователни комплекти за децата от 8-и до 10-и клас и по 150 лева за учениците от 11-и и 12-и клас, а учителите вземат решение с кои учебници и на кое издателство ще работят с класовете.

Според Стаматов обаче учебните заведения ще би трябвало да доплатят от бюджетите си за безплатните учебници. " В 9-и и 10-и клас има по 10-12 предмета. Ако всеки преподавател реши да избере това, което най-вече харесва, а издателствата са разнообразни, това доста ще надвиши избраната стойност. Най-простичко, в случай че бъдат определени всички учебници за един клас от едно издателство - парите стигат. Ако бъдат определени учебници от разнообразни издателства, тогава средствата са малко ", предизвестява шефът.

Има заплаха " безплатните " учебници да се окажат отчасти безвъзмездни, за което сметката ще заплати всяко учебно заведение, разрешило си волността да прави свободен избор

Данко Калапиш, шеф на 107 главно учебно заведение, разяснява пред " Дневник ", че всяка година учебното заведение му доплаща от бюджета си за учебниците, тъй като образователните принадлежности нямат закрепена цена и тя варира при другите издателства. Държавата обезпечава сред 56 лева за образователен комплект за първокласник и 162 лева за учениците в седми клас. 

Калапиш добавя, че в случай че учебниците по всички предмети за даден клас са от едно издателство, компанията се преценява и парите стигат. Не е по този начин обаче, когато по предметите се употребяват учебници и пособия от разнообразни издателства. Сумата става по-голяма от избраната за образователен комплект и се постанова учебното заведение да доплати. Казва, че за тази образователна година учебното заведение е платило 6 хиляди лева, а си спомня и за случай, в който сумата е била близо 15 хиляди при по-голяма поръчка.

Допълва, че в начален стадий нормално се употребяват учебниците на едно издателство, само че за образователните принадлежности от 5 до 7 клас учителите избират разнообразни. По думите му учебните заведения доплащат най-вече за учебниците по език, които са на непознати издателства.

Стаматов разяснява още една административна бъркотия. По думите му всяко учебно заведение, надвишило лимита по Закона за публичните поръчки, ще би трябвало да направи цялостната процедура по закона, макар че цените са регламентирани, а учебниците са определени както с издателство, по този начин и с създатели.

Калапиш също е срещу учебните заведения да афишират социална поръчка за учебници. " Това е държавна поръчка, учебниците са поръчани от министерството за щемпел и е въпрос на избор от сътрудниците с кои учебници ще работят ", споделя шефът. По думите му правенето на документите по процедурата е тежка, в учебните заведения не работят експерти в региона на публичните поръчки и това постанова използването на услуги на външен съветник.

Стаматов отбелязва и вероятността от още един разход. Казва, че всяко учебно заведение ще би трябвало да сътвори огромен склад за предпазване на учебниците, каквито пространства преди е имало във всяко учебно заведение, само че след това са се трансформирали в разнообразни кабинети. Сега те ще би трябвало да бъдат възобновени с пари от бюджетите на учебните заведения, написа Стаматов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР