МОН и МОСВ подкрепят най-мащабната инициатива за въвеждане на екообразованието

...
МОН и МОСВ подкрепят най-мащабната инициатива за въвеждане на екообразованието
Коментари Харесай

„Девин“ ЕАД и „Син флаг“ стартират мащабен проект за разширяване на мрежата от „Екоучилища“ в България


МОН и Министерство на околната среда и водите поддържат най-мащабната самодейност за въвеждане на екообразованието в родните учебни заведения

 

Вчера на особено събитие в пресклуба на Българска телеграфна агенция бе сложено началото на най-мащабната самодейност за въвеждане на екообразованието в българските учебни заведения. Кампанията „ Влез в зеления кръг “ е взаимна самодейност на „ Девин “ ЕАД и Българско придвижване „ Син байрак “, чиято цел е разширение на мрежата от членове на програмата в България и налагането ѝ като съществена стратегия за стабилно развиване в българските учебни заведения. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите.



Инициативата е подчинена на задачата за построяването на най-голямата мрежа от „ Екоучилища “ на Балканите, която ще приготви бъдещите генерации като дейни жители, способни да поемат социална отговорност за запазване на околната среда. На срещата с медиите бе показана методологията, посредством която с ангажирано придвижване за резистентност, качествено образование на учители и установяване и възстановяване на личните стандарти, да допринесем за битката с най-належащите провокации на нашето време.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева изрази поддръжката на министерството за стратегия „ Екоучилища “ и посочи какъв брой са значими обединените старания на разнообразни организации и институциите, с цел да доближат познанията за запазване на околната среда до повече младежи.



„ Децата ни имат действителен късмет да ръководят процесите, тъй че всички ние да живеем в една по-приветлива и чиста среда. Надявам се, че точно посредством децата и възпитанието от ранна възраст след време, когато разгласяваме статистика за напредъка по екологичните цели, цифрите ще приказват за едни доста положителни резултати, които сме постигнали, “ по този начин заместник-министърът на околната среда и водите се обърна към участниците в събитието. „ Ако за нас до преди 20 години понятия като „ зелени политики “, „ кръгова стопанска система “, „ преработване “, ВЕИ звучаха доста далечни и неприложими, то за децата ни те би трябвало да се трансфорат в метод на живот. Адекватно образование и политики в тази тенденция са основни за справяне с провокациите, пред които всички ние сме изправени като общество, “ акцентира в умозаключение заместник-министър Колева.

Мениджър „ Устойчиво развиване и качество “ на „ Девин “ ЕАД Петя Манастирска пък очерта главните претекстове на компанията да влезе в Зеления кръг и да поддържа въвеждането на стратегия „ Екоучилища “ в България.



„ В „ Девин “ следваме всекидневната задача да свързваме хората и природата за по-здравословен метод на живот. Като самопризнание на нашите старания в тази посока, при започване на тази година, след дълъг и многостранен развой на оценка успяхме да покрием високите критерии на международната BCorp общественост и да станем сертифицирана BCorporation. В своята работа се отнасяме извънредно отговорно към околната среда и наред с това насърчаваме милионите си консуматори да пазят природата – за богатството на бъдещите генерации. И защото положителните привички се възпитават още от ранна възраст, взехме решение да работим с учениците. Заедно със „ Син байрак “ сплотяваме старания посредством „ Екоучилища “, най-голямата световна стратегия за устойчиви учебни заведения, чието най-голямо преимущество е, че построява генерации стабилно мислещи, екологично съзнателни хора. С нашия общ план, подсилен от българските институции, пренасяме този скъп опит за първи път в България и вършим своя народен принос към развиването на един сполучлив модел за екологично обучение. Каузата си заслужава: с цел да я има планетата на следващия ден! “, съобщи Петя Манастирска, управител „ Устойчиво развиване и качество “ на „ Девин “ ЕАД.

Председателят на Управителния съвет на Българско придвижване „ Син Флаг “ Станимир Георгиев отличи в лицето на „ Девин “ деен, изобретателен и угрижен за бъдещето на планетата сътрудник.

„ Радвам се, че в наше лице „ Девин “ видя благонадежден съидейник, споделящ екологичните им полезности и оцени дългогодишния ни опит в ръководството на екологични просветителни стратегии. Целта на нашия общо план е да приобщим към стратегия „ Екоучилища “ още повече образователни заведения и сътрудници като я наложим като основополагаща стратегия за обучение за стабилно развиване, както сполучливо това се прави в другите страни. С помощта на програмата ние направляваме учителите, те учат децата, а децата от своя страна срещат своите родители с значими екологични правила, “ показа Станимир Георгиев, ръководителят на УС на „ Син Флаг “. И прикани: „ Заповядайте в нашия зелен кръг. Той е отворен за вас. В него добре пристигнали са всички деца, които носят българската природа в сърцето си и милеят за околната среда, както и всички възрастни, на които не е безразлично, какво бъдеще завещават на децата си. “

Лице, глас и дипломат на акцията е актрисата Гергана Стоянова , която очерта като най-големите благосъстояния на нашата страна децата и природата. „ Екоучилища “ слага точно тези най-висши полезности в центъра на своята задача. Така те ще станат част от едно огромно семейство с неограничени благоприятни условия за контакти, съдействие, продан на хрумвания, познания и опит с над 20 милиона възпитаници от към този момент над 60 000 учебни заведения в целия свят “, уточни Стоянова.



Сертифицирането на образователните заведения ще продължи в границите на цялата образователна година. След използване на процедура от седем стъпки, която задава способ за учене посредством процедура, положителни подходи и дейности, през месец юни отличилите се учебни заведения ще получат премията „ Зелен байрак “.

През 2022-2023 година „ Девин “ ще поддържа учебните заведения и детските градини от програмата, като раздаде и три парични награди за най-оригинален Екокод, който е една от седемте стъпки от методологията. Той би трябвало да изброява основните цели на Плана за деяние, направен от учениците и личния състав.

„ Дотук съвсем 50 учебни заведения и детски градини се причислиха към стратегия „ Екоучилища “, което е два пъти повече от първичните ни упования “, добави Гергана Стоянова.

Медиен сътрудник на стратегия „ Екоучилища “ в България е Дарик радио.

===

За „ Девин “ ЕАД

От основаването си през 1992 година „ Девин “ ЕАД е водач на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист регион в района на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е извънреден дистрибутор на енергийните питиета Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

„ Девин “ ЕАД е виновна компания, която влага в икономическото, обществено и културно развиване на обществото посредством начинания, ориентирани към районното развиване, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 година компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 година „ Девин “ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic и одобрена от упълномощения и самостоятелен сертифициращ орган Vinçotte. „ Девин “ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която реализира въглероден неутралитет както на равнище компания, по този начин и на равнище артикул.

Компанията има влиятелния документ Great Place to Work® – най-високото отличие за работодателска марка и чудесно работно място в интернационален проект.

От март 2022 година „ Девин “ ЕАД е първата българска компания, притежател на влиятелния документ B Corp, който отличава компании, отговарящи на най-високите обществени и екологични стандарти и поемащи дълготраен ангажимент за позитивно влияние върху обществото.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР