Момиче - тийнейджър, което периодично се превръща в гигантска панда,

...
Момиче - тийнейджър, което периодично се превръща в гигантска панда,
Коментари Харесай

Има ли печеливш в стрийминг войната между Disney, Netflix, Apple

Момиче - младеж, което от време на време се трансформира в гигантска панда, е звездата на " Мей Червената панда (Turning Red) ", анимационен филм за порастването от Disney, който би трябвало да излезе през идващия месец. Най-голямата медийна компания в света, която ще отпразнува стотния си рожден ден идната година, не е младеж. Но Disney минава през някои неуместни промени, до момента в който реорганизира бизнеса си на стойност 260 милиарда $, който стартира да се върти към едвам двегодишното начинание, обвързвано с видео стрийминга.

Досега опитът беше сполучлив. Услугата за стрийминг на компанията, Disney+, в началото бе ориентирана към минимум 60 млн. клиенти за първите пет години, приключващи през 2024 година Компанията доближи до такава степен за по-малко от 12 месеца, а в този момент се надява на 260 млн. клиенти до тази дата. Боб Чапек, който пое поста основен изпълнителен шеф тъкмо преди пандемията, е уверен, че бъдещето на Disney е в стрийминг непосредствено към потребителя, неговата " северна звезда ". За Disney+ съвсем е обезпечено, че ще е измежду оживелите в безмилостния интервал на конкуренция, станал прочут като стрийминг войни.

Но в промишлеността се появяват подозрения по отношение на това какъв брой огромна премия чака спечелилите. Всяка година Disney и нейните противници дават обещание да харчат повече за наличие. И въпреки всичко растежът на клиентите демонстрира признаци на закъснение. Настъпва осъзнаване, че старите медийни компании се трансформират от високопечеливш бизнес с кабелна телевизия към по-малко възнаграждаваща опция. На фона на припадък на пазарна волатилност, при която предходната седмица цените на акциите на Alphabet и Amazon се покачиха с 10 и повече %, до момента в който Meta загуби една четвърт, вложителите чакат тримесечните резултати на Disney на 9 февруари с боязън. С сходно неспокойствие чака резултатите и господин Чапек, чийто контракт изтича след една година.

Пазарите се уплашиха предишния месец, когато Netflix, водещата стрийминг платформа, предвижда, че през първото тримесечие на 2022 година ще добави единствено 2.5 млн. нови членове. Това би било най-слабото първо тримесечие от 2010 година насам за компанията, когато множеството клиенти на Netflix към момента получаваха DVD-та по пощата си. Цената на акциите на компанията падна с повече от една четвърт след новината. През предходното тримесечие Disney съобщи, че е добавила единствено 2.1 милиона клиенти на стрийминг услугата си, най-ниското равнище за късия си опит, изпращайки още един стеснителен сигнал. С някои изключения растежът се забави в цялата промишленост (вижте графика 1).
Източник: The Economist Реклама
Компаниите упрекват краткотрайните усложнения: продължаващият коронавирус махмурлук, закъснение на новото наличие и, в тази ситуация на Apple tv+, последователното отпадане на безплатните пробни интервали. Но някои анализатори стигат до заключението, че таванът за абонаментите може да е по-нисък, в сравнение с в началото са предполагали. Инвестиционната банка Morgan Stanley в този момент счита, че Netflix ще завърши 2024 година с 260 млн. клиенти в международен мащаб спрямо по-ранната си прогноза за 300 млн. души. И макар че стрийминг платформите виждат капацитет за повишение на цените на пазарите в богатия свят, това ще бъде по-трудно в по-бързо растящите, само че по-бедни страни. В Индия Netflix неотдавна понижи цената на главния си проект от 6.60 на 2.60 $ на месец. Morgan Stanley в този момент чака общите доходи на Netflix да набъбнат с към 10% годишно в средносрочен проект, а не с 15% или повече, както предвиждаше преди този момент.
Забавени доходи, забързани разноски
Докато растежът на приходите се забавя, разноските нарастват. Медийните компании ще похарчат повече от 230 милиарда $ за видеосъдържание тази година, което е съвсем двойно повече от преди десетилетие, предвижда Ampere Analysis. Слабите резултати на Netflix пристигнаха, макар че това, което тя назова " най-силната си ранглиста със наличие до момента ", в това число Squid Game и Red Notice, нейният най-успешен филм. Disney+ се оправя доста по-добре, в сравнение с компанията в миналото е мечтала, само че и триумфът коства повече. Преди три години Disney съобщи, че ще похарчи към 2 милиарда $ за стрийминг наличие през 2024 година Г-н Чапек неотдавна сподели, че цифрата ще бъде повече от 9 милиарда $.

Разходите се усилват частично поради повишаване на снимането на филми. Последният сезон на " Игра на тронове " на WarnerMedia през 2019 година струваше към 15 милиона $ на епизод, което тогава изглеждаше скъпо. Съобщава се, че сериалът на Amazon " Властелинът на пръстените ", който би трябвало да излезе през септември, коства към четири пъти повече. И публиката стана по-взискателна. Преди множеството хора спираха абонамента си за кабелна телевизия единствено когато си сменяха жилището, споделя Дъг Шапиро, някогашен основен стратегически шеф в Turner Broadcasting System. Сега, споделя той, те " привикват да включват или изключват (абонаментите си) по отношение на качеството на наличието ", записват се, с цел да обхванат най-новия шлагер и по-късно анулират участието си. Apple tv+, която има най-сериозния проблем със задържането на консуматори, губи една десета от клиентите си всеки месец, съгласно Antenna, компания за данни, което значи, че всяка година през платформата минават еквивалентът на повече от 100% от потребителите ѝ (вижте диаграма 2).
Източник: The Economist
Комбинацията от възходящи разноски и закъснение на растежа на приходите " слага под въпрос стопанската система на тези предприятия ", твърди анализаторската компания MoffettNathanson. Netflix, най-успешната компания от групата, чака оперативният ѝ марж да се свие през 2022 година, за първи път от най-малко шест години, до 19%; компанията приписва това на по-високи разноски за наличие. MoffettNathanson прибавя, че тези числа ласкаят представянето на компанията. Подобно на други стрийминг платформи Netflix амортизира разноските за наличие в продължение на няколко години, до момента в който в реалност множеството от предаванията се наподобяват за няколко седмици.
Реклама Притеснително за старите играчи
Икономиката на стрийминг бизнесът е изключително притеснителна за старите медийни компании като Disney, които са привикнали с доста по-печелившия кабелен бизнес. Миналата година Disney регистрира действен марж от 30% за своите линейни телевизионни мрежи, типична цифра за промишлеността. Средната сметка за кабелна телевизия в Съединени американски щати е близо 100 $ на месец - и на всичкото от горната страна феновете нормално са подложени и на реклами. Медийните компании форсират упадъка на този печеливш бизнес, като трансферират най-хубавото си наличие от кабелната към своите стрийминг услуги. Те също по този начин се отхвърлят от приходите си от продажби на билети, като изпращат филми напряко към стрийминг платформите (въпреки че затварянето на кина заради аргументи, свързани с коронавирус, постоянно постановяваше сходни ходове). Твърди се, че аниматорите в студиото Pixar на Disney са недоволни, че " Мей Червената панда (Turning Red) " няма да излезе на огромен екран в множеството страни.

Компаниите нямат различен избор, с изключение на да се придържат към тактиката си. Кабелната не се връща; Очаква се стриймингът да съставлява половината от гледанията на телевизия в Съединени американски щати до 2024 година Фокусът от ден на ден се насочва към това по какъв начин новият бизнес да стане по-печеливш. Стрийминг платформите от ден на ден пускат нови епизоди един по един, вместо да пускат цели сериали. Пакетирането на услуги също става все по-често: Disney продава Disney+ дружно с espn+, своята спортна стрийминг услуга, и Hulu, обща развлекателна услуга, която има взаимно с Comcast. Apple и Amazon пакетират видеосъдържанието си с други услуги. WarnerMedia и Discovery ще се слеят тази година. Може да има и още. " Ако Netflix се забавя по-бързо от предстоящото, огромното наново сливане на стрийминг наличие може да се наложи да стартира по-рано, в сравнение с късно ", написа Бенджамин Суинбърн от Morgan Stanley.

Надеждата в по-големите медийни компании е, че стрийминг войните в последна сметка ще вземат някои жертви, оставяйки оживелите свободни да покачват цените си и да понижат разноските за наличие. Peacock, стриймърът на Comcast, изостава. Viacomcbs, която има Paramount+, е обект на безкрайни клюки за усвояване. Но даже излизането им от промишлеността би оставило някои стимулирани съперници. Warner-Discovery залага бъдещето си на стрийминг. Apple и Amazon стават все по-добри в правенето на шлагери и имат задоволително пари, с цел да работят на загуба толкоз дълго, колкото си изискат. Disney и Netflix не отиват на никое място. Изглежда, че войната ще е дълга и най-после може и да няма плячка за спечелилите.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР