Моментът със скандала с фонд Земеделие не е подходящ, защото

...
Моментът със скандала с фонд Земеделие не е подходящ, защото
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: ЕС може да намали парите заради скандала с къщите за гости

Моментът със абсурда с фонд ”Земеделие ” не е подобаващ, тъй като Европейски Съюз желае да понижава като цяло средствата, които се разпределят в страната. Сега се договаря бюджетът за идващите 7 години и това ще бъде прелестен мотив за всички, които желаят понижаване на бюджета.
Това съобщи Ивайло Калфин, консултант на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер за контрола върху еврофондовете в предаването " Лице в лице " по бТВ.

По думите му не сме единствените, които имаме проблеми с еврппейските средства, само че това надали е утешение за нас. Атаките ще дойдат от страни членки, от разнообразни националистически групи. Освен новия бюджет имаме очакване за Шенген, да ни одобряват в Еврозоната и явно това не са причини в наша изгода, съобщи Калфин.

От 2007 година година до момента получаваме 50 милиарда лв. евросредства, само че резултатът не е огромен, спрямо Румъния, Чехия, Полша, които доста бързо ни изпревариха, уточни още Калфин. Според него това, което би трябвало да погледнем е какъв е резултатът от средствата за страната, а той не е нещо на което се обръща внимание. Голяма част от парите отиват не където би трябвало, разяснява той.

Ние гледаме на Европейския съюз като на едни строги надзиратели и на източник на пари, които би трябвало да усвоим. България има проблем с харченето на европари и той не е проблем единствено на една партия. Трябва да забележим не по какъв начин ще се сборим с Европейския съюз, а по какъв начин ще използваме механизмите и по какъв начин посредством тях ще реализираме нещо, сподели още Калфин.

Там има механизми, които мъчно се схващат от ръководещите. Говори се, че ще дойдат повече пари, само че това кара хората да мислят едиствено, че ще има повече пари, които ще изчезват по един или различен метод.

Калфин изясни да вземем за пример, че един от механизминет е националните парламенти да блокират рещения, които не са в тяхна изгода, както и всяка страна има право на несъгласие. Ако 9 Народното събрание се съберат могат да блокират едно решение.

Колко пъти е имало действителен спор в Екологичен потенциал за България и това което ние желаеме. Има такава опция, само че тя не се употребява, сподели още Калфин.

България не е на втора скорост, ние нямаме съображение да нямаме самочувствие. България има право на несъгласие, също както и Германия. Има доста тематики и законодателни начинания, би трябвало да се дефинират целите и те да се следват и отстояват. Необходимо е да се обвържат с ползите на други страни и да се работи в тези направления. По думите му Европа се е преборила с мигрантската и с икономическата рецесия. Тя е по-силна когато е обединена, а националистите ще не престават да затрудняват тези процеси.

За 12 години не сме употребявали правото на несъгласие в Екологичен потенциал с изключение на един път, когато ставаше въпрос за метода на изписване на текста върху еврото, показа Калфин.

На въпросът какъв брой близо сме до въвеждане на евро, Калфин отговори, че сме доста надалеч. В чакалнята не се чака, там се работи извънредно доста, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР