Момченце на 1 година е починало в Плевенската болница. Твърди

...
Момченце на 1 година е починало в Плевенската болница. Твърди
Коментари Харесай

Смърт на дете в болница потресе Плевен

Момченце на 1 година е умряло в Плевен ската болница . Твърди се, че за 12-часовия престои в лечебното заведение медици нските лица даже не са съумели да му сложат абокат , предава NOVA.

На 10 юли фамилията се прибира от море с дребния Александър. Детето подвига температура , повръща и има стомашно-чревни проблеми. Консултирали са се с персонален доктор , по-късно в частна клиника в Плевен и е предложено домашно лекуване. В продължение на 3 дни температура та на детето не спада и родителите са потърсили помощ в Университетската болница в Плевен .

„ Детето беше в действителност в неприятно положение, само че беше преносимо, плачеше непрекъснато, беше с температура до 39 градуса. Приеха го в детско поделение, в лаборатория, с цел да му бъдат направени кръвни проучвания. Настаниха в инфекциозно поделение. Навикаха ни какво вършим в Плевен , за какво сме отишли вечерта. Приеха ни. Сложиха ни система, от която изтече доста малко и беше спряна. Казаха ми да му давам останалото от двете банки през устата. На всяка глътка детето изхождаше. Повиках сестрата, тя ми сподели, че значимото е, че не повръща ”, описа майката на Александър – Велислава Иванова.

По думите й на идващия ден сутринта детето е било с влошено положение и с доста висока температура – 39,7 градуса. На детето е даден антибиотик и урбазон.

„ Малко по-късно детето стартира да гледа в една точка и не реагираше по никакъв метод. Извиках ги. Удариха му два шамара и разбрах, че детето е изпаднало в потрес. Тогава пристигна жена – не знам сестра или доктор ка беше, пристигна още една жена и реалокираха детето в друга зала. Сложиха му инжекции. Сложиха му О2. През останалото време сестрите се опитваха да намерят вени. Лекар и съвсем не влизаха ”, описа още майката.

„ Искаме правдивост. Искаме да се направи нещо, с цел да няма други деца като нашето ”, добави тя.

Адвокатът на фамилията Стефан Гецов изясни, че е изискал ексхумация на детето, защото не е направена аутопсия на детето.

„ Касае се за закононарушение, при което при дейностите си доктор ите и сестрите в болница та са постъпили немарливо или са показали неведение в следствие, на което е настъпила гибелта на детето. За страдание, бездействието на медици нските експерти се придвижва към прокуратурата. Прокурорът, който беше определен на инцидентен принцип, си направи отказ. Това ще затрудни извънредно разкриването на това закононарушение ”, изясни юристът.

Говорителят на УМБАЛ - Плевен Момчил Цветков съобщи, че детето е било с тежка чревна зараза, мощно обезводнено.

„ Лекар ите от плевен ската болница не са знаели, че на детето е било приложено някакво, въпреки и неефективно, лекуване. Виждат, че е в доста неприятно. Имало е обзор на детето. Направени са проучвания, които преди този момент не са направени. На малко дете не може да се влее цяла система. Детето в действителност е признато в доста тежко положение ”, съобщи той.

Специалистът по медици нско право доктор Мария Петрова разяснява в ефира на „ Здравей, България ”, че в България липсва стандарт за метода, по който се води медици нската документи и когато и да е може да се впишат в документите осъществени дейности от медици нски лица: „ Не мога да приема обяснението на представителя на болница та, че детето не е лекувано 4 дни. Това дете има персонален доктор , който е направил някакви старания, детето е преглеждано в частна болница и не са безотговорни родителите. Те просто са спазили напътствията за продължение на домашното лекуване. Във времето, в което дете е признато в болница та, по думите на родителите доктор ите са подходили с принуда и без значение от тежкото положение на детето е имало въпроси за какво от Ловеч отиват в Плевен , т.е. никой не изхожда от положението на детето ”, добави тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР