Молят Русия да осигури изтеглянето на Иран от Сирия, съобщават

...
Молят Русия да осигури изтеглянето на Иран от Сирия, съобщават
Коментари Харесай

Молят Русия да осигури изтеглянето на Иран от Сирия

Молят Русия да обезпечи изтеглянето на Иран от Сирия, оповестяват международните медии. В понеделник, съветският външен министър Сергей Лавров и началникът на Генералния щаб на уската войска Валери Герасимов реализираха незабавно, неоповестено авансово посещаване в Израел, където организираха диалози с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Необходимостта от третата среща на високо ниво за две седмици бе фактът, че интервенцията на сирийската войска до Голанските възвишения е покрай довеждане докрай. Русия авансово даде обещание, че в хода на тази интервенция про-иранските сили ще бъдат изтеглени от израелската граница. Израел обаче изисква Иран изцяло да се отдръпна от Сирия и отхвърли компромисното предложение на Москва, което президентите на Русия и Съединени американски щати наподобява са съгласували на 16 юли в Хелзинки.

Разговорите на Сергей Лавров и Валери Герасимов с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, в които участваха на израелската страна,министърът на защитата на Авигдор Либерман началник-щаба Гади Ейзенкот и ръководител на Националния съвет за сигурност, Меир Бен-Шабат, продължиха повече от два часа.

От кабинета на министър-председателя на Израел Нетаняху " похвалиха изказванията на президента Путин и президента на Тръмп по отношение на сигурността на Израел ", направени на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли.

Според формалното изказване на съветското външно министерство, в хода на диалозите са били " разисквани в детайли завършването на антитерористичната интервенция в южната част на Сирия, и сигурността по границите на Израел, в това число използването на Споразумението за Голанските възвишения от 1974 година ". От своя страна израелските медии прецизират, че срещата е отдадена на иранското наличие в Сирия. На него израелците демонстрираха на руснаците разположението на личния състав и данните за разузнаването за иранските сили в Сирия.

Според Reuters Бениамин Нетаняху е споделил пред Сергей Лавров: " Няма да позволим на иранците да се открият на 100 километра от границата ". На такова разстояние, съгласно израелските медии, Русия е предложила да изтегли про-иранските сили. Известно е, че по-рано ставаше дума за 80- километрова буферна зона, само че Израел не се задоволяваше с сходно предложение. Тоест, става въпрос за премахването на всички ракети със междинен и огромен обхват. Израел също по този начин упорства Иран да приключи производството високоточни оръжия и системи за противовъздушна защита, както и контрабандата на оръжие в Ливан и Сирия.

Ако тези условия не бъдат изпълнени, израелците резервират цялостна независимост на деяние както по отношение на про-иранските сили, по този начин и по отношение на сирийската войска, защото съгласно тях сирийският президент Башар Асад носи цялостна отговорност за дейностите на иранците на сирийска територия. Израелците освен вършат изказвания, само че и показват своите военни качества. В деня преди идването в Ерусалим на съветските представители, Израел удари проучвателен център в региона Масияф в провинция Хама (на 220 км от Дамаск), до която е в лагера на проиранските шиитски милиции.

В деня преди срещата на върха в Хелзинки, израелската Военновъздушни сили нападнаха военна позиция наоколо до летището Нейраб в провинция Алепо, където, както споделят израелските медии също по този начин са ситуирани военните от Иран. Няма реакции от страна на Русия. Де факто, Москва постоянно са си затваряли очите, когато израелски ракети не заплашват съветските военни в Сирия и са свързани с наличието на Иран в страната. Основната задача на Русия сега е да върне цялата територия на Сирия под контрола на Дамаск. В момента става дума за югозападната зона на де-ескалация, която граничи с Израел и Йордания.

За да може военната интервенция да продължи безпроблемно там, Русия трябваше да получи поддръжката на тези две страни, както и на Съединените щати. Изглежда съглашението беше реализирано след диалозите в Хелзинки. Вашингтон приема всичко, с което се съгласи Израел. Става дума за съглашението от 1974 година във връзка с Голанските възвишения, както и напускането на иранците от Сирия.

Тези въпроси са били разисквани и по време на диалозите на Бенямин Нетаняху с съветския президент Владимир Путин на 11 юли в Москва. Русия обаче не може да обезпечи цялостното евакуиране на иранците от Сирия в този момент. По време на интервенцията в южната част на Сирия тя съумя да реализира единствено това, че про-иранските сили не участваха в нея.

Но в този момент, след реализиране на съглашение за помиряване сред Дамаск и сирийската съпротива в провинциите Кунейтра и Дераа и връщането им назад под контрола на държавното управление на Сирия, Израел още веднъж се завръща с настояванията си за Иран. Израелската позиция бе оповестена на фона на замяна на твърди изказвания сред Вашингтон и Техеран.

В края на предходната седмица иранският президент Хасан Роухани предизвести американския президент Доналд Тръмп за недомислените американски дейности. В отговор на това американският президент заплашваше Техеран със съществени последствия. Държавният секретар Майк Помпео съпоставя висшето управление на Ислямската република с мафиотска конструкция. На собствен ред, ръководителят и нравствен водач на Иран, аятолах Али Хаменей, съобщи, че е неефикасно да се договарят със Съединени американски щати.

Няколко часа преди срещата с съветската делегация Бенджамин Нетаняху напомни и утвърди изказванията на американските политици. След диалози в Ерусалим, в допълнение към известието на Министерството на външните работи на резултата от срещата то реши да отговори на неотдавнашното изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати, че Москва не е извършва отговорностите си по югозападната зона на деескалация.

" Бихме желали да подчертаем, че в реалност ситуацията е противоположното. От страна на Вашингтон не е направено нищо в продължение на месеци за югозападната зона на деескалация, с цел да се отделят по този начин наречените умерени опозиционни групи и терористите от „ Ислямска страна “ и „ Джебхат ал Нусра “ " - декларират от съветското външно министерство. Точно такива изказвания са били направени от съветски и американски дипломати преди срещата на върха в Хелзинки, на които президентите на двете страни, както ще наподобява, са се договорили за южната част на Сирия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР