Гласоподавателите подкрепиха с между 62% и 73% 9 от 11-те

...
Гласоподавателите подкрепиха с между 62% и 73% 9 от 11-те
Коментари Харесай

Железният юмрук на еквадорския президент срещу развилнелите се банди

Гласоподавателите поддържаха с сред 62% и 73% 9 от 11-те въпроса на творби на 21 април референдум, давайки на президента Нобоа картбланш за битка против вълната от принуждение сред наркобандите. И въпреки да означи победа във връзка с сигурността, икономическите му начинания бяха изрично отхвърлени от обществото.

Преди седмица Асошиейтед прес означи, че неотдавна определеният президент на Еквадор, който назовават " издънка на богата фамилия експортьори на банани ", е постигнал безапелационна победа на референдума, показан от него пред обществото като метод за разтрошаване на незаконните групировки, провокирали серпантина на принуждение в страната. 

Гласоподавателите утвърдиха въпросите, свързани със сигурността, в това число изгонването на пандизчии, както и опцията въоръжените сили да управляват пътищата за достъп до пандизите, по-строги санкции за закононарушения, потребление от силите на реда и на армията на иззетите от трафиканти и бандити оръжия, а също реквизиция на активи с противозаконен генезис, заяви Ройтерс. 

Очаква се в този момент, след референдума, главният закон на страната да бъде изменен по този начин, че да разреши екстрадиция на незаконните босове в чужбина. В подобен случай страната ще последва стъпките на Колумбия и Мексико, които изпратиха десетки незаконни босове да бъдат съдени в Съединени американски щати, разяснява на 25 април Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Някои от утвърдените ограничения допускат промени в конституцията на Еквадор, само че защото преди този момент бяха утвърдени от Конституционния съд, Нобоа би трябвало единствено да ги обнародва в еквадорския Официален вестник, с цел да влязат в действие, показва АВС News. Сред тях са тези начинания, свързани с потреблението на армията и екстрадицията. За измененията, които изискват смяна на някои общи закони, президентът ще би трябвало да изпрати предложение за промяна до Народното събрание, който ще има 60 дни, с цел да ги обработи.

И тук съгласно вестник " Паис " стои най-голямото предизвикателство пред Нобоа - да накара депутатите да одобрят правните промени, които са нужни за осъществяване на въпросите на референдума. Законодателната власт се трансформира в нов опозиционен фронт, който президентът отвори за себе си, откакто подреди провокирала рецензии интервенция против Мексиканското посолство, с цел да измъкне от там укриващия се в дипломатическия обект някогашен вицепрезидент Хорхе Глас. Този ход завоюва на Нобоа неодобрението на Политическа партия " Гражданска гражданска война ", която управлява 38% от Народното събрание.

" Ал Джазира " в собствен разбор показва, че критиците на референдума считат, че той отразява прекосяване към политиките на " стоманен пестник ", известни в други страни от Латинска Америка, където постоянно от независимост се лишават политически съперници при липса на обективен развой.

Според " Файненшъл Таймс " Нобоа се пробва да възпроизведе някои от тактиките на президента на Ел Салвадор Найиб Букеле, който получи необятна вътрешна поддръжка за личните си репресии против незаконни групировки макар опасенията на правозащитните групи по отношение на авторитаризма и неналичието на обективен развой. Анализаторите, представени от изданието, настояват, че тактиката на Букеле - при която 76 000 обвинени членове на банди са били затворени от март 2022 година - ще се провали в Еквадор, където незаконните групи са по-добре финансирани и са се сплели в политически и правосъдни институции.

Същевременно, въпреки и да одобри ограниченията за справяне с престъпността, препоръчани от Нобоа, народът изрично отхвърли икономическите му оферти, а точно - разрешаването на интернационален арбитраж при капиталови разногласия и почасовите трудови контракти.

" Изправени пред действителността, в която живеем, хората гласоподаваха от боязън, а не от поддръжка за администрацията на Даниел Нобоа ", разкрива президентът на Конфедерацията на коренното население на Еквадор Леонидас Иза, представен от английския " Гардиън ". Неговата организация, както и левите партии в страната се оповестиха против всичките въпроси на референдума, само че изключително мощно подлагаха на критика двата стопански, които да доведат до " отстъпването на трудовите права " и нормализиране на трудовата употреба.

Според локалния икономист Алберто Акоста, представен от " Пренса Латина ", по двете оферти на Нобоа, получили отвод, се вижда, че у еквадорците в последна сметка е надвил стремежът за отбрана на националния суверенитет и трудовите права. Той класифицира като " национална победа " това, че е казано " не " на двете оферти, които се опитваха да правят отстъпка суверенитета и да усилят несигурността на работните места.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР