Молдовският министър на външните работи и европейските въпроси Нику Попеску

...
Молдовският министър на външните работи и европейските въпроси Нику Попеску
Коментари Харесай

Привикаха руския посланик в Молдова заради референдумите в Украйна


Молдовският министър на външните работи и европейските въпроси Нику Попеску (на снимката) привика през днешния ден посланика на Русия в Кишинев Олег Васнецов, с цел да заяви позицията на Молдова във връзка с противозаконния опит на Руската федерация да анексира елементи от територията на Република Украйна.  

" Република Молдова не признава и няма да признае резултатите от по този начин наречените референдуми, извършени от Русия в Украйна. Ние по най-решителен метод осъждаме този опит за анексиране на украински територии. Той е в цялостен прорез с интернационалните правни правила ", това съобщи Попеску след срещата, представен от изданието от страната си " Нюзмейкър ".

Министърът също прикани Русия да постави завършек на нашествието си против Украйна.

Външните министерства на Латвия, Швеция, Дания, Италия, Германия, Англия, Франция, Испания, Чехия, Естония и Швейцария също привикаха посланиците на Русия, по отношение на " допитванията ", добави " Нюзмейкър ".

В по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики (в Източна Украйна) и Запорожка и Херсонска области (в Южна Украйна) от 23 до 27 септември се организираха непризнати от интернационалната общественост плебисцити за присъединение към Русия.

Да напомним, Кишинев има проблем с така наречен Приднестровска република. Тя е ситуирана върху над 4100 квадратни километра по част от границата на Молдова с Украйна и с население от към 340 000  души. " Републиката " разгласи самостоятелност от Кишинев на 2 септември 1990 година На 27 август с.г. Молдова разгласи самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики.

След последвал въоръжен спор сред най-много рускоезичините поданици на региона и молдовските управляващи там са въведени съветски военни.

Кишинев през 2006 година даде необятна автономност на региона, само че по-късно там се организира незачитан от нито една страна референдум, оповестил независимостта на региона и съветските войски останаха там. Към днешна дата републиката не е признана от нито една членка на Организация на обединените нации.
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР