Молдова в момента не е изправена пред непосредствена военна опасност,

...
Молдова в момента не е изправена пред непосредствена военна опасност,
Коментари Харесай

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Молдова сега не е изправена пред " непосредствена военна заплаха ", само че е обект на " хибридна война, подбудена от Русия ", която има за цел да смъкна държавното управление ѝ . Това съобщи министърът на защитата на страната Анатолий Носатий, представен от " Франс прес ".

Проевропейската Молдова неведнъж е упреквала Москва в скрит план за принудително събаряне на нейното държавно управление посредством саботьори, прикрити като протестиращи против ръководещите. Самата Русия отхвърля тези обвинявания.

" Понастоящем няма непосредствена военна заплаха за Молдова, само че има други типове опасности, които засягат сигурността на страната - хибридна война ", означи Носатий.

Той направи изказването си след през уикенда - последните от поредност от сходни митинги в дребната някогашна руска република.

Като генерира " дезинформация и напрежение в нашето общество ", Русия се пробва да " промени политическия ред, да дестабилизира и смъкна държавната власт " , съобщи 50-годишният министър.

" Най-голямото предизвикателство сега са поредност от провокации, които Руската федерация се пробва да употребява, с цел да дестабилизира обстановката ", продължи той.

Вчера молдовската полиция заяви, че е арестувала членове на мрежа, за която се подозира, че е проведена от Москва за дестабилизация на страната.
 Молдова изгони двама чужденци обвинени в образуване на въстание
Молдова изгони двама чужденци обвинени в образуване на въстание

Не оповестява тяхната народност

Властите оповестиха, че са работили, откакто са " получили информация за организирането от съветските специфични служби на дестабилизиращи дейности на наша територия посредством демонстрации ".

В петък че се стреми да дестабилизира Молдова, с цел да откри там проруско държавно управление.

Икономическите аспекти също изиграха значима роля в хибридната война, която Носатий твърди, че води Русия.

Месеци наред държавното управление в Кишинев упреква Москва в " енергиен шантаж ", който докара до понижаване на половина на доставките на съветски газ за Молдова.

Носатий изрази страдание за многократното навлизане на ракети, ориентирани към Украйна, във въздушното пространство на страната - нарушаване, което съгласно него е усложнено от неспособността на Молдова " изцяло да отбрани " небето си.

Националната войска от 6500 военнослужещи е оборудвана с най-вече остаряло съоръжение от руско време. По думи на министъра е нужен изчерпателен обзор, който ще изисква " време и финансиране ".

Сухопътните сили на Молдова разполагат с всички типове оръжия, в това число противовъздушна защита, само че това е остаряло съоръжение, което не е осъвременено и това пречи на силите ни да работят в цялостна подготвеност, изясни той.
 Съединени американски щати ще оказват помощ на Молдова в битката с дестабилизиращите старания на Русия
Съединени американски щати ще оказват помощ на Молдова в битката с дестабилизиращите старания на Русия

Съединени американски щати са съгласни, че няма непосредствена военна опасност от Русия, само че споделят угриженост

Запитан за проруския сепаратистки район на Молдова - Приднестровието, където Москва поддържа към 1500 бойци и огромен ресурс от муниции, Носатий повтори настояването си районът да бъде демилитаризиран.

" Постоянно сме упорствали за абсолютно евакуиране на съветските сили, нелегално ситуирани на територията на Молдова, в това число премахването на склада за муниции в Кобасна ".

Приднестровието се отдели от Молдова през 1990 година след къса война вследствие на разпадането на Съветския съюз. Конфликтът е замразен от 1992 година и отделилият се район не е интернационално приет.

Ситуацията там е постоянна и под надзор, макар неотдавнашните мнения от Москва и локалните управляващи, които настояват друго, увери Носатий.

Миналата седмица проруските управляващи в Приднестровието упрекнаха Киев, че. Това ускори опасенията, че войната в Украйна може да се трансферира в Молдова.
 Молдова нервира Русия с декларация против войната в Украйна
Молдова нервира Русия с декларация против войната в Украйна

Документът беше признат от Народното събрание с минимално болшинство

Носатий прикани Европа да " остане единна и решителна в своята безусловна поддръжка за Украйна ".

Като поддържа Украйна с " всичко, от което се нуждае за победа ", Европа предизвиква " мира и сигурността във всички европейски страни, в това число Молдова ", акцентира той.

" Последните изказвания на Европейския съюз и нашите стратегически сътрудници демонстрират още един път, че Молдова няма да е сама - в този момент или в бъдеще, пред заплахите и заканите, в това число военни ", съобщи министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР