Молдова се нуждае от 250 милиона евро (275 милиона долара),

...
Молдова се нуждае от 250 милиона евро (275 милиона долара),
Коментари Харесай

Молдова търси 275 млн. долара да модернизира армията и да се брани от Русия

Молдова се нуждае от 250 милиона евро (275 милиона долара), с цел да модернизира въоръжените си сили, откакто предходната година Русия нахлу в прилежаща Украйна, сподели почитан чиновник от отбранителната сфера в прозападно насочената страна, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Изходната точка за смяна в публичното мнение към развиване на отбранителния бранш естествено беше шокът от февруари 2022 година, сподели Валериу Миха – държавен секретар по отбранителната политика и промяната в националната войска, на конгрес по националната сигурност в столицата Кишинев.

С други думи, интервалът на романтизъм с фантазията за безконечен мир свърши, необходим е различен метод, сподели Миха на форума.

По наше мнение, са нужни 250 милиона евро за рационализация на въоръжените сили, означи държавният секретар по отбранителна политика.

Една от най-бедните страни в Европа, някогашната руска република Молдова се стреми към участие в Европейския съюз, само че не и към участие в НАТО, защото правилото на неутралитета е вписан в конституцията й.

Президентът на Молдова Мая Санду неведнъж осъди войната на Русия в Украйна, вследствие на която елементи от ракети, изстреляни в спора от другата страна на границата, паднаха на нейна територия.

Откакто Санду встъпи в служба през 2020 година с мандат да се бори с корупцията и да се приближи към Европа, страната получава обилно западно финансиране.

Миха уточни, че Молдова би трябвало да получи тази година 87 милиона евро от Европейския фонд за мир, както и нарастване на бюджета си с 80 милиона евро.

Страна с 2,5 милиона население, Молдова остава обременена от наличието на проруската сепаратистка държавица Приднестровие, към този момент 30 години, откакто къса война я изправи против неотдавна самостоятелната молдовска войска.

Около 1500 съветски „ миротворци “ остават в Приднестровието, а неговите водачи упрекват Украйна, че желае да ги смъкна.

Молдова пък упреква Русия, че желае да я дестабилизира.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР