Можеш да колекционираш монети, марки, кибрити и цигарени кутии, но

...
Можеш да колекционираш монети, марки, кибрити и цигарени кутии, но
Коментари Харесай

Георги Господинов: Всичко важно не става за колекция

" Можеш да колекционираш монети, марки, кибрити и цигарени кутии, само че не можеш да колекционираш попови лъжички и облаци, тъй като се трансформират, както и деца, тъй като те порастват. Всичко значимо не става за сбирка ". Това показа пред публиката писателят Георги Господинов по време на фестивала " С книга на плажа " на Експозиционен център " Флора " в Бургас.

Носителят на тазгодишната интернационална премия " Букър " показа, че сега има голяма вълна от интерес към литературата от Централна и Източна Европа. Видни литературни критици и писатели удостоверяват този факт, като измежду тях е Нобеловият лауреат за литература от 2015 година Светлана Алексиевич, която ще гостува на 39-тото издание на " Аполония " в Созопол. " Старая се в творчеството си да въвеждам преходното и да го обезсмъртявам. ", сподели още той, представен от " Стандарт ".

" Когато бях на 6 години, сънувах призрачен сън и не можех да го опиша на баба си, тъй като кошмарите не се споделят. Затова го записах с първите научени букви. И това беше първият миг, в който разбрах, че писането оказва помощ, тъй като в никакъв случай повече не сънувах този призрачен сън. Но и в никакъв случай повече не го забравих, помня го и до момента ", описа на присъстващите писателят.

В тази връзка той напомни българската сентенция, че " дума дупка не прави ", която съгласно него е надълбоко погрешна и  добави, че силата на думите и езика е непобедима. " Езикът е по-умен от хората, тъй като точно той оставя трайна диря в нашето подсъзнание. Макар да се променя през годините, речта се е употребила от нашите предшественици, а през днешния ден ние сме нейните наследници. "

Писателят описа и за реакцията на непознатите медии във връзка на насладата в България от награждаването на романа " Времеубежище ". " Големи медии като " Гардиън ", " Таймс " и Би Би Си ме питаха в изявление за насладата на българите към успеха на тази книга. Аз просто отговорих, че това е народ, който има народен празник, отдаден на книжовността и езика, и че точно този народ се радва на един техен публицист, спечелил премия със своята книга. Те бяха доста впечатлени от това. "

Господинов насочи обръщение към писателите, които занапред навлизат в специалността, да не се отхвърлят и да се борят, даже когато са изправени пред поредност от неуспехи. " Научаваш се да губиш и да приемаш нещата такива, каквито са. Продължаваш да пишеш и да преследваш задачите си, пък триумфът след това самичък ще те откри. "

" За да се напише една книга, е нужно голямо количество самотност и самообладание. Влизането в една книга е все едно да се заключиш в стая за две години ", сподели още Господинов.

Георги Господинов ще води майсторски клас по креативно писане в границите на литературната стратегия на тазгодишното издание на празниците на изкуствата " Аполония " в Созопол. От 1 до 3 септември той ще управлява тридневен натоварен клас в Художествената изложба в Стария град.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР