Може ли в България да се създават истински технологични стартъпи

...
Може ли в България да се създават истински технологични стартъпи
Коментари Харесай

Подкаст: INSAIT и изкуството да сбъдваш мечтите си

Може ли в България да се основават същински софтуерни стартъпи и какво липсва в родната екосистема, с цел да са те всекидневие, а не новинарска необичайност? Каква е ролята на INSAIT - новия Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, както и какъв брой време и средства са нужни, с цел да се видят първите резултати от активността му, споделя неговият създател проф. Мартин Вечев в новия епизод на подкаста на Storio.

През 2022 година образованието си в INSAIT ще стартират 10 докторанти, които ще бъдат определени от над 100 и осемдесетте извънредно конкурентни интернационалните претенденти. Всеки от тях ще се образова по същия формализиран развой, по който се преподава във водещите проучвателен центрове, и ще има достъп до преподаватели от международна големина. Част от професорите в института ще работят в София непрекъснато, други ще са разполагаем 50% от времето си, а за работата си с част от тях докторантите ще пътуват до партньорските университети в света. Проф. Люк ван Гуул, световноизвестно име и един от най-цитираните учени в областта на машинното самообразование и компютърно зрение, е от преподавателите, напълно основани в София.

С проф. Вечев приказваме и за това какъв е процесът, който един младеж, стремящ се да се развива в региона на технологиите, би трябвало да следва. В епизода ще чуете отговори и на въпроси, основни за завършващите математически и езикови гимназии, само че за които малко се приказва в България - каква би трябвало да е минималната дълготрайност на образованието, наложителна ли е към този момент докторантската стратегия и по кое време би трябвало да се случва тя, какви са измерителите за триумф в софтуерния свят.

Слушайте тук:
Your browser does not support the audio element. Реклама
Ако този епизод ви е харесал и желаете да чуете и идващите от подкаста на, последвайте ни в нашите канали в,,, и.

Интервю с проф. Мартин Вечев за " Капитал " четете

Още за INSAIT четете и

За докторантската стратегия на института четете
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР