Може ли слабата памет да има някакво предимство? Оказва се,

...
Може ли слабата памет да има някакво предимство? Оказва се,
Коментари Харесай

Какво е предимството на хората със слаба памет?

Може ли слабата памет да има някакво преимущество? Оказва се, че да. Ново проучване откри, че, парадоксално или не, хората, чийто мемоари са по-слаби от тези на средностатистическия човек, могат да изпитват наслаждение от едни и същи прекарвания по-често. За разлика от тях, по-паметливите бързо се уморяват от едни и същи музика, книги, места и даже хора.

“Хората, чийто потенциал за работна памет е по-голям, в действителност закодират информацията по-дълбоко. Те помнят доста повече елементи за прекарванията си и това води до чувството, че са претърпяли повече. Въпросното чувство от своя страна ги кара да се отегчават по-бързо от разнообразни неща в живота им ", обяснява доктор Ноел Нелсон, водещата авторка на проучването.

За задачите на изследването са били тествани качествата на хората да запомнят серии от цифри и описи с разнообразни обекти. В допълнение - на участниците са били пускани музикални клипове и фотоси, с цел да се мери времето, за което ще се отегчат от тях.

“Открихме, че потенциала за работна памет в действителност може да предскаже какъв брой бързо хората се насищат на музика или изкуство. При участниците с по-добра памет работи следният механизъм: те претърпяват повече неща повече пъти, тъй като помнят прекарванията си по-добре, ” прибавя Нелсон.

Оттук следва и оптимистичният извод - хората с по-лоша памет не се отегчават толкоз бързо и елементарно. Според учените резултатите могат да имат позитивен резултат в редица области, в това число в битката с преяждането. 

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР