- Може ли раздвоението по отношение на Радев да доведе

...
- Може ли раздвоението по отношение на Радев да доведе
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Раздвоението на БСП спрямо Радев може да ра...

- Може ли раздвоението във връзка с Радев да докара до разединение на Българска социалистическа партия?

- Политиката на Корнелия Нинова се ограничи в избрана група хора, които ще продължат да си гласоподават за Българска социалистическа партия. Всички останали съвременни социалдемократи обаче може да се трансферират другаде.

Втората допустима догадка е да имаме краткотрайно отчаяние измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия, които може да бъдат върнати назад в тази политика. Това е опит за разширение към партията с ново водачество и нова посока.

В момента следим по малко и от двете ​- имаме нови младежи, мислещи по съвременен метод, които мислят за взаимност, човешки прави. Именно те припознаха в лицето на Кирил Петков и Асен Василев някаква опция.

Имахме два следващи Народното събрание, в които Българска социалистическа партия бе в политическа изолираност -тоест бе явно, че никой не желае да направи държавно управление с тях, въпреки президентът да им връчваше третия мандат. На тези два вота видяхме композиция от тези два детайла ​- слаба мотивация на изборите и отлив на по-младите и по-модерно настроени социалисти към плана „ Продължаваме промяната “.

......

- Корнелия Нинова поведе партията към място, където тя няма потребен ход


- Герджиков ще загуби балотажа, тъй като не съумя да формулира ясно обръщение

----------

- Г-н Панчугов, ще поддържа ли Българска социалистическа партия на балотажа Румен Радев, или в противен случай? Как би трябвало да се пояснява непредвиденото изказване на Корнелия Нинова?

- Истината е, че не стана ясно. Отдавна се знае за проблем в връзките сред Румен Радев и Корнелия Нинова. Дори на последния конгрес на Българска социалистическа партия се обсъждаше дали партията ще издигне собствен претендент за президент.

Тук има най-малко два въпроса. Първият е за какво въобще бе подсилен Румен Радев от социалистическата партия на първи тур и за какво тя не откри сили в себе си да издигне личен претендент. И вторият въпрос е, че явно това обръщение на Нинова е ориентирано към демотивация на гласуващите за Радев.

- Доколко левият електорат обаче ще се повлияе от позицията на Корнелия Нинова?

- Със сигурност посланието на Нинова ще се отрази, въпреки да не е ясно в каква степен ще е демобилизиращият резултат. Със сигурност обаче мотивацията за гласоподаване ще намалее, само че дали това ще е значимо и ще докара до загуба на Румен Радев, следва да забележим.

- Българска социалистическа партия не се ли вкарват в капан, в случай че продължат да поддържат Румен Радев, когато партията на назначените от него служебни министри очевидно източи от аления електорат на последния избор?

- Вече не е въпрос на партийното управление на Българска социалистическа партия, а до каква степен гласоподавателите на левицата се припознават като гласуващи за Радев. С новата политическа групировка " Продължаваме промяната " до някаква степен президентът се отдалечи от Българска социалистическа партия.

Макар че връчването от него на третия мандат на Българска социалистическа партия след предните избори приказва, че той се пробва да държи тази връзка относително отворена. Тези избори ще бъдат тест дали левите гласоподаватели припознават повече личната си партия, или припознават към този момент напълно ново водачество в лицето на Румен Радев. Това ще отговори на въпроса доколко е допустима смяна на Българска социалистическа партия и каква е посоката.

Корнелия Нинова поведе партията към място, където тя няма потребен ход - връщайки я в ретроградните послания на предходния режим, противопоставяйки се на Истанбулската спогодба, тя в действителност лиши капацитета на Българска социалистическа партия да бъде някакво съвременно ляво социалдемократично придвижване в България. И ги вкара в терена на носталгията по предходния режим.

Това я ограничи в избран вид гласоподаватели, в които Радев се цели. Навремето той бе определен с много откровена антиимигрантска реторика. Той бе определен към това и към поемането на уговорката да работи против анулацията на глобите против Русия. Това обръщение беше към съответния гласоподавател на Българска социалистическа партия.

Големият въпрос е дали новото водачество в лицето на Радев ще бъде припознато от гласуващите социалисти и дали това може да бъде трансферирано в нов политич​ески индивид. Дали това ще е „ Продължаваме промяната “, или някаква нова съвременна лява партия, или в действителност гласоподавателите на Българска социалистическа партия ще търсят смяна в личните си редици - избирането на нов водач, който да стартира смяната в партията. Това ще стартира с тези избори, само че то няма да завърши.

- Гледаме на Българска социалистическа партия като на непрекъсната големина в политическия живот, само че социологът Андрей Райчев предизвести, че скоро тя може да се бори за минаване на 4-процентовата преграда. Доколко е допустимо такова развиване?

- Няма постоянн​о нещо в политиката. Колкото и обичайната да ви се вижда една партия, сега, в който спре да комуникира със своите гласоподаватели, тя е обречена на изгубване. Политиката, която Корнелия Нинова избра, значително я вкара в такава обстановка - мотивацията на гласоподавателите на Българска социалистическа партия е много ниска.

Една странична тематика, която убягва след изборите в действителност е ниската изборна интензивност. Въпросът не е какъв брой е изгубила една партия, а какъв брой всички се провалиха в мотивирането на гласоподавателите си. Тази мотивация, която затвърждава чувството на гласоподавателите, че от техния глас нищо не зависи, е най-разпадащият резултат от последната акция.

Ние не знаем дали ниският резултат на Българска социалистическа партия се дължи на трайна загуба на гласоподаватели, или на краткотрайно отчаяние от политиката, която се води от водача <210>. Нямам отговор на това, тъй като няма и проучване, което да го обоснове.

- Как оценявате акцията на проф. Анастас Герджиков, който заобикаля крайни позиции и търси поддръжка във всички направления?

- Кампанията на проф. Герджиков не предстои на коментар. Тя е лишена от какъвто и да е смисъл.

Първо, тя бе издигната безпределно късно ​- това е човек, който в никакъв случай не се е свързвал с българския политически развой и някаква социална идея. Времето за неговото налагане като политик беше извънредно малко.

Второ - той по този начин и не съумя да насочи някакво ясно политическо обръщение. През цялата акция не знаеше да се разграничи ли от ГЕРБ, да се свърже ли. Това няма по какъв начин да не изиграе неприятна смешка, в случай че желае да стане президент.

Посланието, че може да работи с Кирил Петков, също е искрено необичайно. Герджиков би трябвало да откри доста ясно обръщение - блестящо да нарежда себе си по всяка значима тематика за българското общество.

Дали това ще е отношението към Русия, или към митингите предходната година. Или ще е отношението към чекмеджетата с пари и злато, само че той би трябвало да има ясна позиция по тези тематики, а не да се прави, че те не съществуват. Има желанието да не разделя, а да събира гласоподаватели, само че това няма да му е задоволително, с цел да завоюва.

ВИЗИТКА

Христо Панчугов е роден на 13 септември 1981 година в Габрово. Завършил е политология в СУ „ Св. Кл. Охридски “ и магистратура по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща. В момента е учител в Нов български университет. Бил е водач на младежкия Съюз на демократичните сили, зам. основен секретар на „ Раковски “ 134, ръководител на „ Синьо единение “ - партията, в която отидоха напусналите Съюз на демократичните сили.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР