Може ли наистина Украйна да бъде превзета, Киев да попадне

...
Може ли наистина Украйна да бъде превзета, Киев да попадне
Коментари Харесай

Тръгва ли Кремъл към Киев? Може ли наистина Украйна да бъде превзета?

Може ли в действителност Украйна да бъде завладяна, Киев да попадне в ръцете на Русия и страната да бъде анексирана? Какви са вероятните сюжети на съветското военно командване за офанзива против Украйна?

Центърът за отбранителни тактики (Центр оборонних стратегій) се пробва да даде отговори на тези въпроси.

Каква е сегашната обстановка във и към Украйна?

Към 12 февруари общият брой на съветските войски по границите на Украйна, в това число тези в Беларус и в окупираните територии на Източна Украйна и Крим, е 87 батальонно-тактически групи – към 147 000 военнослужещи. Тази цифра включва военновъздушен и военноморски личен състав. Тези войски са оборудвани със съответните оръжия и транспортни средства, както и с логистична и здравна помощ.

Засега обаче няма признаци, че разполагат с спомагателните подкрепления, нужни за огромна атака. Руските сили интензивно организират оперативна и бойна подготовка. В момента се организират взаимни учения на въоръжените сили на Русия и Беларус. Около 15 съветски батальонни тактически групи и други подразделения са в Беларус.

Освен това в Беларус са изпратени войски на Източния боен окръг на Русия, въоръжени с ракети „ Искандер “. През последните седмици бойната подготвеност на съветските елементи, дислоцирани на границата с Украйна, набъбна доста. Възможните аргументи включват учения, интервенция за заплашване или подготовка за започване на действителна военна интервенция.

В момента насъбраните сили на границата са незадоволителни за огромна интервенция, ориентирана към завладяване на цялата или забележителна част от Украйна. Следователно прогнозите за вероятността от сходни сюжети в близко бъдеще не могат да бъдат доказани.

В момента в Русия няма дейни дейности за подготовка на стотиците хиляди бойци, нужни за такава огромна атака. Освен това сходна интервенция ще има извънредно отрицателни последствия за Русия, в това число интернационална изолираност и наказания, които ще са пагубни за цяла Русия, освен за Кремъл.

Повечето сюжети за завладяване на обособени градове и територии са малко евентуални заради липса на политическа целенасоченост. В същото време са вероятни някои военни дейности в избрани региони, с цел да се разсеят отбранителните сили на Украйна. Сценариите за масирани бомбардировки и ракетни удари, които могат да доведат до огромни цивилни жертви, са нереалистични. Подобни дейности биха могли да осуетят проектите на съветското политическо управление да завоюва сърцата и мозъците на рускоезичното население на Украйна.

Може ли Русия да превземе столицата Киев?

За стратезите на Кремъл основната цел на експанзията е да си възвърнат цялостния надзор над Украйна. А този сюжет минава през столицата. Броят на съветските и беларуски сили теоретично е задоволителен за осъществяването на Киевския сюжет, само че единствено теоретично.

В случай на опит за пробив на границата в Черниговска, Житомирска и Киевска области съветските войски ще понесат големи загуби. Този сюжет наподобява прекомерно опасен за Русия. За да превземе информационни възли – летища, железопътни гари, мостове – Русия би трябвало да употребява своите тактически въздушно-десантни войски.

Те могат да бъдат обезвредени от съществуващите сили за сигурност и защита на Украйна. Настъпление към Киев ще бъде доста постепенно, защото ще е належащо да се премине през многостепенната защита на Северното оперативно командване. Тези войски са подготвени за противопоставяне. Овладяването на мегаполис с население над 3 милиона души, доста от които са подготвени да се опълчват на врага, е сложна и нереалистична задача, поради нужния брой войски, който сега не се следи покрай границата. Освен това Киев е доста сложен за уединяване заради комплицираната си топография и към него ще се причислят съпротивителни групи от цяла Украйна, заключава Центърът за отбранителни тактики.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР