Може ли да купи ЧЕЗ? се произнася отново, след

...
Може ли  да купи ЧЕЗ? се произнася отново, след
Коментари Харесай

Може ли Еврохолд да купи ЧЕЗ, КЗК се произнася отново

Може ли " " да купи ЧЕЗ? се произнася още веднъж, откакто съд анулира отхвърли на контролния орган от преди година.
Сделката е планувано да стане посредством записаната в Нидерландия компания “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани ”.
 ЧЕЗ Електро е един от най-големите лицензирани търговци на електрическа енергия на свободен пазар ЧЕЗ Електро е един от най-големите лицензирани търговци на електрическа енергия на свободен пазар
От 1 октомври 2020 година всички консуматори на електрическа енергия за небитови потребности би трябвало да излязат на свободния пазар. Списък с клиенти на...
Регулаторът е образувал ново произвеждане, откакто Административният съд в София-област на 22 юли анулира решението, с което Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката сред ЧЕЗ и “Еврохолд ”, оповестява.
С решението си съдът връща делото за ново изговаряне според наложителните инструкции, дадени в претекстовете към решението. Комисия за защита на конкуренцията е наказана и да заплати на “Еврохолд ” разноските по делото в размер на малко над 10 хиляди лв.. Решението не бе дефинитивно, само че от регулатора са се отказали да го апелират и то към този момент е влезнало в действие.
Миналата година “Еврохолд ” изиска да придобие посредством “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани ” 7 компании и от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България ”, “ЧЕЗ Разпределение България ”, “ЧЕЗ Електро България ”, “ЧЕЗ Трейд България ”, “Фри Енерджи Проджект Орешец ”, “Бара Груп ” и “ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България ”.
След договаряния двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро.
 Върховен административен съд приключи делото за продажбата на ЧЕЗ на „ Инерком България “ Върховен административен съд приключи делото за продажбата на ЧЕЗ на „ Инерком България “
Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на " Инерком България " ЕАД във връзка със договорката за покупка на „ Ч...
Комисия за защита на конкуренцията обаче спря договорката с претекст, че 77,3% от приходите на “Еврохолд ” са от застрахователни услуги, което ще му даде преимущество при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно къс период от 10 дни при вероятен период от 4 месеца.
Решението бе обжалвано и от двете страни по договорката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани ” и “Еврохолд България ”, които завоюваха делото.
Още през 2017 година чешките притежатели на ЧЕЗ оповестиха, че желаят да се изтеглят от България. Първата контрактувана договорка беше през 2018 година сред ЧЕЗ и “Инерком ” на. Антимонополният орган и тогава спря покупко-продажбата. Мотивите бяха, че има опция за усилване на господстващото състояние на “Инерком ”, защото и ЧЕЗ, и компанията на Върбакова имат фотоволтаици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР