Може ли да има биатлон, ако се използват пушки без

...
Може ли да има биатлон, ако се използват пушки без
Коментари Харесай

Пушки без патрони: как предложение на ЕК заплашва бъдещето на биатлона

Може ли да има биатлон, в случай че се употребяват пушки без патрони? Този въпрос изникна за бъдещето на един от най-популярните зимни спортове след предложение на Европейската комисия. Тя обмисля възбрана за потребление на патрони в спортовете, които се организират навън, какъвто е казусът с биатлона.

От Европейска комисия са се обърнали към Европейската химическа организация (ECHA), с цел да бъде направен отчет за въздействието върху околната среда, което имат патроните. Докладът би трябвало да бъде подготвен до края на 2019 година, а възбрана може да се вкара от 2022 година

В биатлона се употребяват малокалибрени пушки с минимално тегло от 3.5 кг, които се презареждат ръчно. Геометрията и структурата на оръжието са строго регламентирани и се ревизират преди всяко съревнование.

Един от разновидностите, които се разискват от години, е потребление на лазерни пушки. В публични стартове от Световната купа или на международни шампионати такива не са употребявани, само че на Коледния фестивал в Гелзенкирхен биатлонисти са стреляли с такива оръжия.

Според експерти лазерни пушки не могат да бъдат употребявани при снеговалеж, защото лъчът не се вижда.

" Едно такова решение ще промени напълно биатлона. Правили сме опити да разработим нови патрони, само че цената ще бъде висока и това ще отнеме доста време ", споделят от компанията Nammо, която е най-големият производител на патрони в спорта.

Новият сезон на биатлона стартира на 30 ноември в Йостерсунд, Швеция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР