Може ли човек да изпадне в летаргия като мечките и

...
Може ли човек да изпадне в летаргия като мечките и
Коментари Харесай

Какво се случва с мечката, когато е в летаргия

Може ли човек да изпадне в заспалост като мечките и защо би му било потребно това?

Американски биолози са дали отговор на този въпрос, изследвайки четири американски черни мечки (Ursus americanus), хванати в Аляска.

В Института по арктическа биология към щатския университет им основали изкуствена бърлога и по време на зимния им сън ги следили и изследвали.

Оказало се, че  телесната температура на мечките може да падне до 30 градуса  (при естествена 38). Щом тялотос е охлади толкоз, то стартира да трепери и температурата се подвига докъм 36 градуса. После цикълът се повтаря.

Обмяната на веществата пада до 25% от естествената.  Много се забавила и сърдечната активност - сред вдишванията сърцето биело с периодичност 1 удар на 10-20 секунди. Досега учените не са срещали толкоз муден сърдечен темп при такова огромно животно.

 Обмяната на веществата се нормализирала  3 седмици след пробуждането на мечката от зимен сън.

Летаргия в друг тип се следи и при други млекопитаещи. Възможно е генетичната основа на този развой да е необятно публикувана и да се употребява за разнородни цели.

" Нашето проучване би могло да ни помогне да разберем  по какъв начин може да се забави метаболизмът и да се понижи потребността от О2 на човек без последици за него.  А това би ни дало опция да спасяваме животи в сериозни обстановки ", споделя Ойвинд Тойен, един от биолозите, представен от Би Би Си.

Възможно е на тази база да се разработят и нови способи за лекуване на разнообразни заболявания като остеопорозата и мускулната недоразвитост.

По-смел взор в бъдещето би могъл да даде и вид за дълго пътешестване в Космоса, по време на което космонавтите да бъдат " приведени " в заспалост.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР