Mоже и да мислите, че понятия като валута, пари, капитали,

...
Mоже и да мислите, че понятия като валута, пари, капитали,
Коментари Харесай

Парите променят дори и маймуните

Mоже и да мислите, че понятия като валута, пари, капитали, търговия, стопанска система са присъщи единствено на венеца на еволюцията – индивидът. Двама учени от Йейл, икономистът Кийт Чен и психологът Лори Сантос обаче потвърждават тъкмо противоположното с любопитен опит, в който решили да научат маймуни да употребяват пари. И се получило. Оказало се, че усвояването на концепцията на паричния продан е налична дори за човеци с дребен мозък и обикновени потребности, ограничаващи се до ястие, сън и секс. Участници в опита били 7 маймуни от типа капуцини – едни от най-глупавите съгласно зоолозите примати.

Представител на типа, взел участие в опита

„ Капуцините в действителност имат извънредно примитивна мозъчна активност. На пръв взор, като че ли нищо друго не им е нужно, с изключение на сън, храна и секс. Можете да ги храните през целия ден с бонбони, те ще преяждат, ще повръщат и отново ще се връщат за още и още ”, описват учените, провели опита. За реализацията му те решили да вкарат „ трудови ” връзки измежду 7 маймуни капуцини. Измислили работа и „ повсеместен еквивалент ” за оценяване и заплащане. Работата се състояла в това маймуните да натискат лост, който подвига тежест от 8 кг. За дребни маймуни като капуцините това е доста изпитание, същински противен труд.

За всеки сполучлив опит съответната маймуна получавала отплата – чепка грозде. След неколкократни повторения капуцините усвоили простотото предписание „ Работа-възнаграждение ”. Тогава учените усложнили тласъка. Вместо грозде маймуните почнали да получават жетони - разноцветни пластмасови кръгчета с друга „ номинална стойност ”. За бял жетон можело „ да си купят ” чепка грозде, за наследник – две чепки, за червен – чаша безалкохолна напитка и така нататък

И не след дълго в обществото на маймуните се появило обществено разслоение. Възникнали същите модели на държание, както при хората. Появили се работохолици и ленивци, бандити и спестовници. Една от маймуните да вземем за пример съумяла за 10 минути да натисне лоста цели 185 пъти! Искала да проработи колкото се може повече. Други пък предпочели рекета и отнемали извоюваното с почтен труд.

Но най-важното, което открили експериментаторите е, че се появили нови черти в характера на маймуните, които преди не съществували – лакомия, свирепост и гняв в отстояването на благосъстоятелност, недоверчивост един към различен.

На идващия стадий от опита, на маймуните били раздадени различен тип пари – железни дискове с дупка в средата. След няколко седмици тренировки маймуните научили, че за тези пари могат да получават храна.

Експериментаторите, които на младини се увличали по марксизма, не си сложили за цел да ревизират дали в действителност труда трансформира маймуната в човек. Те просто раздали на капуцините монетите и ги научили да ги употребяват за покупка на плодове. Преди това открили какви желания имат участниците в опита.

Първоначално, въвели единни такси – за кисела ябълка и чепка сладко грозде вземали еднообразно количество монети. Естествено, ябълките не се радвали на необикновен триумф, а запасите от грозде бързо се стопявали. Но картината внезапно се трансформирала, когато цената на ябълките била двойно понижена. След известни съмнения, маймуните решили в последна сметка напълно да харчат монетите си за ябълки. И все по-рядко си разрешавали да се поглезят с грозде.

Един ден, откакто всички маймуни към този момент били наясно, че една стока коства по-скъпо, а друга – по-евтино, една от тях съумяла да се промъкне до касата, където се съхранявали парите и си присвоила всички монети, гневно отблъсквайки хората, опитващи се да я възпрат. Така бил осъществен и първият банков грабеж в маймунското общество.

Сред капуцините се появили даже и „ фалшификатори ”. Веднъж учените изрязали от краставица кръгче, наподобяващо валутата и го дали на една от маймуните. Отначало, тя се пробвала да го сдъвче, само че по-късно пробвала да си купи с него нещо вкусно.

Минали още няколко дни и капуцините разкрили феномена на проституцията. Млад самец дал монетка на самка. „ Влюбил се е, прави й подарък ”, помислили учените. Но не, „ девойката ” без съмнение осъществила сексуален акт със самеца, а по-късно отишла при учените и със заработеното си купила грозде.

В последна сметка, всички останали удовлетворени от продължителния и извънредно любопитен опити – и маймуните, и учените. Маймуните усвоили либерално-капиталистическите връзки, а учените защитили докторска дисертация.

Източник: ZME Science / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР