Може да звучи като странно нещо, когато става дума в

...
Може да звучи като странно нещо, когато става дума в
Коментари Харесай

Правото на плащане в брой стана тема на предизборната борба в Австрия

Може да звучи като необичайно нещо, когато става дума в конституцията на дадена страна да бъде включено правото на заплащане в брой.

Но спор дали да направи тъкмо това е влезнал в предизборната акция на Австрия.

Австрийската национална партия (АНП) неотдавна направи предлагането като част от акцията си за парламентарни избори в края на септември, за които тя има водеща анкета.

Това докара други партии, въпреки и скептично настроени към предлагането на АНП, да хвалят уговорката си към заплащането в брой като левоцентристките социалдемократи (СПА) да изискат унищожаване на таксите, начислявани в касовите точки.

И не е мъчно да разберем за какво всички огромни партии виждат отбраната на парите като средство за победа във вота.

“В Австрия отношението се трансформира постепенно ”, съобщи чиновник на Weinschenke, ресторант за бургери в центъра на Виена, пред AФП.

Жената, която е на към 30 години, дала единствено първото си име Виктория, споделя, че избира да употребява пари, тъй като “не оставяш диря ”.

Експертът по финансово право Вернер Доралт споделя, че австрийците отдават висока стойност на неприкосновеността на персоналния живот и се защищават от всичко, което би могло да се употребява за оставане на документи, свързани с тях, да вземем за пример картови транзакции.

“Ако да вземем за пример отида да пазаря и е записано тъкмо какъв брой ракия съм купил, това е навлизане в моето персонално пространство “, споделя той.

Неотдавнашно изследване, извършено от банката ING в 13 европейски страни, Австралия и Съединени американски щати, сподели, че австрийците се 9съпротивляват най-сериозно на концепцията да се откажат от заплащанията в брой.

Само 10 % от интервюираните в Австрия обявиха, че биха могли да си показват, че се оправят без пари в брой, в съпоставяне със приблизително за Европа 22 %.

Според данните на Европейската централна банка, събрани през 2017 година, парите в брой съставляват 67 % от парите, изразходвани в пунктовете за продажба в Австрия, спрямо едвам 27 % в Холандия.

Дори в прилежаща Германия, друга страна, известна с привързаността си към пари в брой, ставката е едвам 55 %.

Ученият Ерих Кирхлер, експерт по икономическа логика на психиката, споделя, че в Австрия и Германия жителите са наясно с заплахите от свръхмощна страна от опита си от Втората международна война.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР