Може да си мислите, че грижата за здравето на очите

...
Може да си мислите, че грижата за здравето на очите
Коментари Харесай

Основни храни за здравето на очите

Може да си мислите, че грижата за здравето на очите включва единствено носене на слънчеви очила с ултравиолетова отбрана, седене на задоволително разстояние от тв приемника и капене на изкуствени сълзи в очите при сухота. Но вярната грижа за очите не е единствено това. Храненето може да е ключ към поддържането на очното здраве.
„ Очите се нуждаят от необятен набор от витамини и минерали, с цел да действат добре, като някои от тях са от решаващо значение за попречване на свързаната с възрастта недъгавост на макулата “, споделя водещият австралийски оптометрист Гари Родни.
„ Тези витамини и минерали могат да се набират посредством взимането на някои хранителни добавки, само че най-ефективният способ е посредством храната. Защото витамините от храната идват в композиция с спомагателни субстанции, които вършат витамините по-лесни за асимилиране и потребление от организма. Така че пълноценните хранителни източници постоянно са за предпочитане пред добавките “.
Дефицитът на витамин А е една от водещите аргументи за слепота в международен мащаб. Витамин А има основна роля в поддържането на фоторецепторните кафези в ретината, които ни разрешават да преобразуваме светлината в неврологични сигнали, които нашият мозък интерпретира по-късно.
Симптомите на недостиг на витамин А включват нощна слепота и сухота в очите. Витамин А се намира единствено в артикули от скотски генезис, като яйчни жълтъци и млечни храни. Въпреки това веганите и вегетарианците може да получат своя витамин А от зеле, спанак и моркови.
Те обезпечават каротеноид на провитамин А, наименуван бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А. Въпреки че това не е най-ефективният способ, той може да обезпечи някои от ежедневните потребности.
Антиоксидантите са клас витамини, които главно пазят нашите кафези от свободните радикали. Но имат и по-специфична роля, обвързвана със здравето на очите. Два изключителни антиоксиданта, наречени лутеин и зеаксантин, са част от ретината. Те оказват помощ за отбрана на зрението от слънцето и от нездравословната синя светлина.
Проучванията демонстрират, че равнищата на тези каротеноиди в окото са пропорционални на дневния им банкет. Изследователите откриват, че ежедневното им допълнение забавя прогресията на макулна недъгавост, обвързвана с възрастта.
Въпреки че могат да бъдат открити във високи количества в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле, най-богатият източник на тези антиоксиданти е яйчният жълтък. Защото лутеинът и зеаксантинът са мастноразтворими витамини. Ако предпочитате да заложите на спанака, съчетайте го със салатен дресинг или авокадо.
„ Омега 3 мастните киселини също могат да бъдат отлични бранители на зрението “, споделя Гари Родни. Омега 3 са мастни киселини с дълга верига, извънредно значими за ранното детско развиване на очите и мозъка. Мастните киселини EPA и DHA, класифицирани като Омега 3, би трябвало да се одобряват в задоволителни количества, защото дефицитът им води до увреждане на зрението при децата. Омега 3 най-често се среща в мазни риби като сьомга и би трябвало да бъде главен детайл в ежедневния витаминен режим. 
Най-добрият метод да получите всички нужни витамини за очното здраве, е да приемате разнородни плодове и зеленчуци. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР