Може да се печели и в зелено - краят на

...
Може да се печели и в зелено - краят на
Коментари Харесай

Бързи продажби вдигат цената на земята

Може да се печели и в зелено - краят на стопанската година (през октомври) демонстрира растеж на цените на земеделските земи и на нивото на рентите. Тази наклонност е предизвикана от увеличеното търсене на земеделска земя от вложители и земеделци за покупката й. Статистиката регистрира 872 лева за декар в края на предходната година, което значи, че тя е скочила със 179% (на което могат да завидят акциите на множеството обществени компании) от 2008-а досега.

Повече ниви и по-високи добиви са причина да се подвига облагата на фондовете, които влагат в обработваема земя. Земеделската земя в България е недооценен актив. Парцелите у нас към момента костват по-евтино спрямо другите страни в Европейския съюз. Ниска е взаимната взаимозависимост на цената на земята спрямо обичайните класове на капиталовите активи, само че пък една равнища дава сигурен паричен доход от ренти. И това е изключително значимо за селските региони, в които популацията понижава или застарява, а е и опция да се припечели, в случай че има доста наследници в някой парцел.

Според разнообразни изследвания и разбори земеделската земя е отлична дълготрайна инвестиция. Светът е в интервал на нараснало търсене на имоти за обработка, защото популацията на света нараства всяка година и изисква от всеки хектар да се създава повече продукция, пораства търсенето на фуражи за животните, а производството на биогорива отклонява част от земеделските артикули от използването им за храни.

Всъщност сдруженията със специфична капиталова цел за секюритизиране* на недвижими парцели са самобитна групова капиталова скица, която прави инвестиции в този вид активи. Основната им активност е обвързвана с изкупуване на обработваеми земи, раздробени след реституцията на дребни имоти с голям брой притежатели, и обединяването им в огромни масиви на пазарен принцип - така наречен комасация. Уедрените масиви, които оферират опция за по-ефективна употреба спрямо дребните единични ниви, сдруженията след това отдават под аренда за обработка на аграрни производители или кооперации.

През октомври тази година

"Адванс Терафонд "

най-голямото акционерно сдружение със специфична капиталова цел у нас по пазарната си капитализация, е продало 361 дка аграрни земи по контракт за разсрочено заплащане на цена 1700 лв/декара. Общо от началото на 2018-а то се е освободило от 447 дка при междинна цена 1700 лева за един декар.

В същото време агрофондондът е купил още 900 дка аграрни земи при междинна цена от 1010 лева на декар, а това е втората най-висока средномесечна стойност от началото на 2018-а за сдружението. Така от началото на тази година сдружението от групата "Карол " е добавило 4677 дка в портфейла си. Над 80% от земеделската земя, която е в активите му, е ситуирана в Северна България, където и цената й е по-висока.

След тези покупко-продажби към края на октомври земята на фонда се усилва до 225 563 дка поради превес на покупките над продажбите. В портфейла се включват и продадените земи на разсрочено заплащане, до момента в който са благосъстоятелност на сдружението. Над две трети от тези земи са в Северна България. За диверсификация на активите то има 72 дка в урегулирани поземлени парцели в София и в Стара Загора, и още 61 дка в земи в покрайнините на Враца за урегулиране.

На 1 октомври стартира новата стопанска година. "Адванс Терафонд " е отдал чартърен и аренда 162 208 дка и при по-висока междинна лихва от 39.81 лв/декар. Общо 413 аграрни производители са

"уголемили " масивите си

със земя за култивиране от фонда и са си обезпечили опция да създават главно зърнени и маслодайни култури, прецизираха от сдружението. Очакваните доходи за 2018-2019-а са на стойност 6 456 774 лева, от които предплатено към този момент са събрани малко над една трета от тях. За стопанската 2017-2018 година във фирмената каса са постъпили 76.1% от дължимите вземания, a за 2016-2017 година - 99.6 на 100.

Наблюдава се ясно изразена наклонност към увеличение на приходите от аренда. За съпоставяне - през предходната година тези парични приходи са били в размер на 6.227 млн. лева, само че пък година по-рано сумата е 6.53 милиона. "Адванс Терафонд " следва политика на естествена централизация посредством покупки в землища, в които има благосъстоятелност или присъединяване в планове за комасация.

Към края на октомври в капиталовия портфейл на

"Агро Финанс "

са събрани 139 161 дка земеделска земя - обработваема (ниви, овощни и зеленчукови градини, лозя, ливади и други) и необработваеми имоти. Инвестираните средства от сдружението са в размер на 44.020 млн. лева, което образува междинната цена - с включени разноски, от 316.33 лева на декар. Покупката на имоти нормално е в границите на преобладаващите за дадена категория земи пазарни цени или пък по-ниска, разясняват от фонда.

За капиталовия портфейл на "Агро Финанс " е присъща релативно непрекъсната конструкция на закупените парцели по категории и региони, като желани са тези, в които почвата има качества за обработка. Основната част от земеделската земя е в Северозападен, Северен централен и Североизточен региони, които се характеризират с високо качество на нивите, с добре образувани арендни връзки и с капацитет за развиването на земеделието, прецизират от фонда. С най-висока централизация са нивите в областите Монтана, Плевен и Враца, в които фондът има общо 86 хиляди декара. С приоритет компанията закупува парцелите с опция за уедряване. Още повече че нивите с по-голяма повърхност оферират благоприятни условия за по-ефективна обработка на земята, а и са по-търсени и от арендаторите.

Площта на отдадените под аренда и чартърен земи за настоящата стопанска 2018/2019 година е 130 хиляди дка, а междинната, контрактувана от фонда лихва, продължава да пораства. Сега тя е в размер на 51.26 лева на декар при 49.10 лева година по-рано. От сдружението чакат да получат по подписаните досега контракти доходи на обща стойност 6.664 млн. лв.. Авансово към този момент са събрани 61 на 100 от тези пари.

Сред главните акционери в сдружението са огромни интернационалните и локални вложители.

Акционерите в агрофондовете печелят от растежа на цените на тези скъпи бумаги или от позитивния финансов резултат на всяка от компаниите. Законът ги задължава да заделят най-малко 90% от облагата си за дял. И не е инцидентно, че тези акции поддържат постоянни котировки през годината. А показателят BGREIT, следящ представянето на сдруженията за секюритизация на недвижими парцели, се показва най-добре на БФБ, въпреки и с най-малък растеж.

* Секюритизация на недвижими парцели - вложение на парични средства, набрани посредством издаване на скъпи бумаги, в недвижими парцели (земеделски земи, поземлени парцели в горски територии или парцели в урбанизирани територии, предопределени за жилищни, индустриални, курортни, спортни и развлекателни функции), чрез покупка на право на благосъстоятелност и други вещни права върху тях за даването им за ръководство, отдаване чартърен, лизинг, аренда и/или продажбата им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР