Може да се очаква президентът да определи дата за провеждане

...
Може да се очаква президентът да определи дата за провеждане
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Очаква се президентът да определи референдума за еврото да е заедно с местния вот

Може да се чака президентът да дефинира дата за осъществяване на референдума за приемане на еврото дружно с локалните избори, в случай че всички процеси в Народното събрание и в Конституционния съд са завършили. Това сподели експертът по конституционно право доцент Наталия Киселова в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

Тя напомни, че през 2015 година се организира референдум " за “ или " срещу “ въвеждане на отдалечено гласоподаване на избори и референдуми дружно с локалните избори. Друг вид за дата съгласно нея е дружно с европейските избори през юни 2024 година

Предварително признатият дневен ред във вчерашния ден следва на следващия ден да бъде разискван в пленарна зала, изясни доцент Киселова.
Утре изтича и срокът, в който Народното събрание би трябвало да се произнесе. " Предложението, което комисията прави, е да не се взема решение за осъществяване на народен референдум, само че това може да бъде променено в утрешния ден “, посочи тя.

Три са разновидностите, пред които през вчерашния ден е била изправена Комисията по правни въпроси, изясни конституционалистът. " Едната опция е без ангажименти, без да се вършат каквито и да било промени, Народното събрание да утвърди по този начин импортирания от предприемчив комитет въпрос и да предложи на президента да дефинира дата. Това е тезата, към която се сплотиха " Възраждане “ и бяха подкрепени от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. На другия полюс – да няма изобщо осъществяване на народен референдум и да се пристъпи към приемане на всички закони, които са нужни, с цел да се форсира присъединението на България към еврозоната, бяха Политическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи. Третият вид, който беше препоръчан от шефа на Българска народна банка, беше, в случай че се вземе решение за производство, той да бъде съгласуван със Закона за Българска народна банка, защото два от съставените елементи на въпроса, т.е. да бъде единствена валута, съгласно него не е вярно, тъй като това би лимитирало свободата на стопанския оборот, и думата " публична валута “ да се размени с " парична единица “. Народните представители от " Възраждане “ бяха склонни на редакция, на адаптиране на въпроса към условията на Закона за Българска народна банка, само че не бяха склонни да се трансформира периода. А в действителност разногласието от самото начало се върти към това дали има период, в който България би трябвало да одобри еврото като своя разплащателна валута, или този период, откакто е определяем, България може да отсрочва присъединението си “, изясни доцент Киселова.

Тя уточни, че има информация, че ПГ на ГЕРБ са обсъждали прередактиране на въпроса.

Специалистът по конституционно право изясни процедурата по осъществяване на референдуми, която е по сходство на изборите. Президентът дефинира датата на референдума два месеца преди провеждането му. Месецът преди датата на осъществяване е избран за предизборна акция, а месецът преди този момент е избран за регистрация на поддръжници.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР