Може да има отпор от ЕС, но никой не може

...
Може да има отпор от ЕС, но никой не може
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Възможно е да има отпор от ЕС за АЕЦ Белене, но можем да докажем правотата си

Може да има отпор от Европейски Съюз, само че никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да потвърдим правотата си във връзка с градежа на АЕЦ „ Белене “. Това сподели в ефира на bTV Богомил Манчев, ръководител на Българския атомен конгрес, откакто от въпроси, изпратени от български юрист стана ясно, че каквото и да се случи оттук насетне – ще е належащо ново утвърждение от Европейски Съюз.

Руската „ Росатом “, френската компания „ Фраматом “ и американската " Дженерал електрикс “ – сплотяват силите си в консорциум и ще вземат участие с обща оферта в процедурата, оповестена от българското държавно управление и " Националната електрическа компания " за строителството на АЕЦ „ Белене “.

За да се строи нуклеарна централа, би трябвало да е утвърден техническият план от Агенцията за нуклеарно контролиране.

„ Техническият план би трябвало да се лицензира, той е в АЯР и заради прекъсване на плана през 20012 г, той е минал всичките си проверки и е подготвен за автограф и заради изтеклото време и след „ Фукушима “, макар че този план има стрес тест, основателят на плана, т.е. съветската страна по искане на НЕК, която е притежател на плана е належащо да направи разбор на изменените нормативи, които са годни към днешна дата в европейската общественост и да напише кой е годен и кой не е. Това би трябвало да бъде признато от нашия нуклеарен регулатор, а не от европейски “, сподели още Манчев.

Той добави, че в случай че има съществени промени в нормативната уредба, които би трябвало да бъде преработвани, значи този план има проблем.

Ако няма, Агенцията за нуклеарно контролиране подписва лиценза и разказва нещата, които би трябвало да се поправят при правене на работен план, след което се получава лиценз.

Манчев пресметна, че целият развой по желание на вложител, правене на плановата компания, до момента в който се стартира строителството на терен ще отнеме към 2,5 години. Председателят на Атомния конгрес допусна, че идните избори могат също да забавят процедурата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР